Rapport

Ryska järnvägssystemet nära kollaps

Järnvägarna utgör ryggraden i Rysslands transportinfrastruktur och används för att förflytta stora mängder varor och utrustning över hela landet. Kriget i Ukraina har dock pressat järnvägssystemet till bristningsgränsen.
Ryska järnvägssystemet nära kollaps

Ryska järnvägssystemet nära kollaps

Ryssland är ett land som i hög grad är beroende av sitt järnvägssystem. Järnvägarna utgör ryggraden i landets transportinfrastruktur och används för att förflytta stora mängder varor och utrustning över hela landet. Kriget i Ukraina har dock pressat järnvägssystemet till bristningsgränsen, där cirka 50% av järnvägsresurserna nu används för militära ändamål, främst för att transportera utrustning till frontlinjen.

Begränsat kapaciteten för civil och industriell transport

Denna intensiva militära användning av järnvägarna har allvarligt begränsat kapaciteten för civil och industriell transport. Som en följd av detta har systemet tvingats minska på underhåll och förkorta stilleståndstider för att maximera tillgängligheten på rullande material. Denna kontinuerliga belastning leder dock till ökat slitage, vilket i sin tur kräver mer underhåll och sätter ytterligare press på systemet.

Samtidigt har aktiviteterna från ukrainska agenter och partisanattacker inom Ryssland ökat, vilket ytterligare förvärrar situationen. Den ryska järnvägsinfrastrukturen har blivit så påfrestande att en anmärkningsvärd inspelning av biträdande direktören för Ryska Järnvägar nyligen läckte ut. I inspelningen kritiserar han regionala direktörer för deras oförmåga att samarbeta och för att endast fokusera på sina egna områden, utan att stödja varandra. Han hotade till och med med att ställa dem alla upp på rad och skjuta dem om de fortsatte ignorera varandras behov – ett tydligt exempel på sovjetiska metoder för att driva igenom förändring.

Det är tydligt att det ryska järnvägssystemet är i en allvarlig kris, inte bara på grund av bristen på pengar, överanvändning och eftersatt underhåll, utan också på grund av ett övercentraliserat system och en brist på initiativtagande från ansvariga chefer. Järnvägssystemet är av avgörande betydelse för Rysslands infrastruktur, och att höra paniken hos de högsta cheferna visar hur allvarlig situationen har blivit.

Gerillakrig skapar problem

Ett annat stort problem är de frekventa tågurspårningarna som orsakas av sabotage och gerillakrig. Så många som två till tre större urspårningar inträffar varje vecka, vilket är svårt att hantera och kostsamt att åtgärda. Med tanke på de stora avstånden inom Ryssland kan det ta lång tid att nå fram till olycksplatser i avlägsna områden, vilket blockerar viktiga järnvägslinjer och skapar ytterligare konsekvenser för transportkedjan.

Rysslands järnvägsnät, som alltid har varit en kritisk del av landets logistik, är nu på gränsen till kollaps under vikten av det pågående kriget, bristande resurser och systematiska in effektivitet.

Related news