Nyhet

Biden öppen för att skicka långdistansrobotar till Ukraina

Biden-administrationen överväger att skicka långdistansrobotar av typen JASSM till Ukraina, vilket skulle ge landets F-16 en betydligt ökad slagkraft i konflikten mot Ryssland.
Biden öppen för att skicka långdistansrobotar till Ukraina

USA överväger att skicka långdistansrobotar

Biden administrationen överväger att skicka långdistansrobotar av typen JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) till Ukraina, vilket skulle ge landets F-16-stridsflyg en betydligt ökad slagkraft i konflikten mot Ryssland. Enligt källor inom administrationen arbetar Pentagon redan med att lösa de tekniska utmaningarna för att säkerställa att dessa robotar kan avfyras från Ukrainas stridsflygplan.

Viljan har förstärkts från USA

Detta potentiella steg kommer i samband med att Ukrainas framgångsrika markoffensiv djupt inne i ryskt territorium fortsätter in på sin andra vecka, vilket har lett till stor förlägenhet för Vladimir Putin och tvingat Ryssland att omgruppera sina trupper från stridsfältet i Ukraina.

Trots att inget slutgiltigt beslut ännu har fattats, är diskussionerna inom Vita huset och Pentagon intensiva. Bland annat behöver man se över frågor kring överföringen av känslig teknologi och hur man säkerställer att Ukrainas flygplan kan avfyra de 1 800 kilo tunga robotarna med en 450 kilo tung stridsspets på ett effektivt sätt.

Ukraina är på väg att bli Europas stormakt

Om JASSM-robotarna skickas till Ukraina, skulle det ge landets flygvapen en förmåga som endast ett fåtal andra nationer har – att avfyra kryssningsrobotar från ett amerikanskt fjärde generationens stridsflygplan på över 320 kilometers avstånd.

En del amerikanska lagstiftare och politiska motståndare har kritiserat Biden administrationen för att agera för långsamt när det gäller att ge Ukraina den utrustning som behövs för att vinna kriget. Trots detta har godkännanden av F-16-stridsflyg, Stridsvagn Abrams, kryssningsrobotar, Patriot-luftförsvar och moderna infanterifordon förvandlat Ukrainas tidigare sovjetiska militär till en av Europas starkaste slagkraft på slagfältet.

USA och dess allierade har redan skickat en rad luft-till-luft och luft-till-mark missiler till Ukrainas F-16-stridsflyg, men JASSM skulle vara den mest kraftfulla och långdistansroboten i Ukrainas arsenal.

Zelenskyj har lobbat för detta länge

Biden administrationen är också pressad av ukrainska parlamentariker och rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj som under de senaste månaderna har lobbat för att få JASSM-godkända. Om JASSM levereras, skulle det vara en stor förstärkning för Ukrainas militära förmåga, särskilt med tanke på de ryska bombplan släpper enorma glid-bomber in i Ukraina samtidigt som de flyger säkert inom sitt eget territorium.

Related news