Rapport

Ryska flygbaser hårt drabbade av drönarattacker

Drönarna som flyger in i Ryssland har blivit en mardröm för Putin och Ukrainarna blir bättre och bättre på att lyckas med sina drönar operationer.
Ryska flygbaser hårt drabbade av drönarattacker

Drönarna har blivit Putins mardröm

Flygbasen Savaslieka har i stort sett blivit förstörd i en drönarattack. Dessa långsamt flygande men ändå ganska stora drönare har visat sig kapabla att färdas oerhört långa sträckor, vilket tyder på att de är utrustade med ett avancerat bildigenkänningssystem som gör det möjligt att träffa sina specifika mål med stor precision. Det har ofta rapporterats om att drönarna manövrerar in i sina positioner innan de slår till.

Bland annat tros Mig-31-plan ha blivit förstörda och flera andra skadade i attackerna. En av flygplatserna ska enligt uppgift ha huserat Mig-31K-varianter som bär de hypersoniska Kinzhals-robotarna. Förödelsen är tydligt synlig i för- och efterbilder från området.

Trots ryska påståenden om att de skjuter ner nästan allt som kommer i deras väg, tycks de långt ifrån kunna hantera denna hotbild effektivt. De har till och med erkänt att deras Pantsir-system är otillräckliga och har utvecklat en mindre och snabbare missil specifikt för att bekämpa drönare. Dock är systemet i sig begränsat, med en svepningsradie som bara når upp till 90 grader och 45 grader åt sidorna, för att inte tala om dess långsamma omladdningstid.

Västerländska vapen

Ryssland har inget som motsvarar det tyska Gepard-systemet, som har fått en ny roll som ett effektivt anti-drönarvapen, och de saknar definitivt något liknande som det moderna Skynex-systemet som med sina tidsinställda spränggranater kan skjuta ner flera inkommande drönare samtidigt.

Förstörelsen av flygbaser är särskilt imponerande och strategiskt viktig. Ryssland känner av konsekvenserna av kriget på detta område, där deras flygvapen successivt pressas tillbaka. Ytterligare en Su-34 sköts ner av luftvärnsmissiler i går, vilket understryker desperationen i de ryska leden, särskilt med tanke på att planet användes i en roll för nära markstöd, något som de sällan gör numera.

Related news