Rapport

Rapport från Kursk

Nu har den tredje och sista bron över floden Seym förstörts, som löper från Ukrainas gräns till Koronevo. Detta lämnar de ryska styrkorna instängda söder om floden.
Rapport från Kursk

Senaste markrapporten från Kursk

Enligt ryska källor har den tredje bron över floden Seym, som löper från Ukrainas gräns till Koronevo i väst-östlig riktning, nu förstörts. Detta lämnar de ryska styrkorna instängda söder om floden.

Det har pågått hårda strider i staden Koronevo, som ligger där floden Seym svänger norrut. Striderna involverade vad som beskrivs som ”högkvalitativ” rysk pansar, och rykten säger att staden har skadats allvarligt i striderna. Informationen är fortfarande begränsad då ukrainsk operationssäkerhet (opsec) är mycket sträng, och inga videor har släppts ännu.

Om beskrivningarna från ryska källor stämmer, är detta den första större striden som de ukrainska styrkorna har mött i Kursk-offensiven. Troligen handlar det om en enskild rysk enhet utan backup som gör motstånd, eftersom det var den enda enheten som kunde ta sig dit. Detta är typiskt för rysk taktik och strategi när de försöker fördröja en framryckning. De förväntar sig inte att det ska lyckas, men det köper dem tid att etablera ett djupare försvar längre bort från de nuvarande operationerna. Deras oro nu är om de kan bygga upp ett tillräckligt försvar innan de ukrainska styrkorna når den.

Å andra sidan verkar det som att Ukraina inte har några mål att gå så djupt in i den Ryssland, så förr eller senare kommer ryssarna att ha tillräckligt stora styrkor för att kunna slå tillbaka dem. Det är bara en fråga om hur lång tid det tar och hur långt ukrainarna bestämmer sig för att gå innan de stannar.

Det kommer att komma en tidpunkt där initiativet skiftar – Då Ukraina kommer att stöta på ryska styrkor, eller så kommer de att bestämma sig för att stanna, och då är det upp till ryssarna att slå till när de ser en möjlighet till detta. För Ukraina är det avgörande att bestämma var och när denna punkt inträffar. Om de saknar en tydlig målstrategi och bara improviserar, kan de bli sårbara.

Senaste politiska rapporten angående Kursk

President Zelensky har nämnt att Ukraina bara skapar en buffertzon, vilket många ser som ett löjeväckande mål. Det verkar snarare vara en täckmantel för att denna operation är en land erövring inför framtida förhandlingar. Detta antyder att ukrainarna sannolikt kommer att ta så mycket mark de enkelt kan, men kommer att dra sig tillbaka om motståndet blir för stort.

Vi måste också undersöka hur denna operation ses inne i Ryssland och vilken nivå av hot den utgör för Putin. Hans val av befälhavare för CTO-operationen i Kursk, generalen för FSB, Aleksandr Bortnikov, är ett avgörande beslut. Bortnikov ses allmänt som Putins utvalda efterträdare, vilket innebär att han är mycket motiverad att uppnå Putins mål för att behålla sin position i makthierarkin. Misslyckande skulle oundvikligen leda till att han förlorar sin plats, och till och med sin ställning som chef för FSB.

Putin själv verkar vara skakad och överraskad av vad som har hänt. Det är välkänt att generalen Valerij Gerasimov varnades för invasionen in i Kursk men han avfärdade den som en mindre räd. Han hävdade sedan offentligt inför Putin att operationen stoppades inom en dag. Detta har i praktiken förstört vad som återstod av Gerasimovs trovärdighet, och det verkar oundvikligt att han kommer att pensioneras och ersättas. Frågan är med vem? Putin har svårt att ersätta Gerasimov eftersom han bara litar på ett fåtal personer, och sätter ofta lojalitet framför kompetens.

Samtidigt har den nye civila försvarsministern, Andrej Belousov, skapat en centraliserad kommitté för att hantera invasionen och har offentligt förklarat att han personligen kommer att övervaka den. Detta skapar ytterligare komplikationer då flera kommando hierarkier, inklusive MOD, Generalstaben, Norra Kommandot, FSB och CTO, plus Rossguardia-polisenheter, nu opererar i separata enheter.

Senaste mediala rapporten angående Kursk

Över 200 000 människor har evakuerats från området. Det har avslöjats att den enda anledningen till att Putin tillät centralregeringen att ingripa och betala 100 dollar i bistånd, samt erbjuda skydd, var på grund av den upprördhet som uttrycktes i de städer som tog emot flyktingarna och risken för protester.

Journalister inom Ryssland rapporterar att stämningen nu har förändras. Även om ingen är redo att utmana Putin, anser många att kriget var ett misstag. De flesta vill se att kriget avslutas genom fredsförhandlingar. Kursk-offensiven har skapat stora tvivel, och få tror att Ryssland kan vinna, men den ryska propaganda kan inte acceptera att bli besegrade.

Intressant nog tillåts denna synvinkel nu i statlig tv. Möjligheten att Ryssland förlorar kriget har diskuterats. Kommentarer som ”- vi måste överväga att vi kan förlora” har yttrats live på tv, men detta följs ofta av ”- om vi förlorar, då upphör Ryssland att existera och mänskligheten upphör att existera”, vilket ekar Putins uttalanden under de senaste två åren.

Hur kommer Kursk avslutas?

Ändå är tanken på en kärnvapenkatastrof orealistisk, även i Ryssland. De gillar inte tanken på att bli besegrade, men om ett sätt att rädda ansiktet och avsluta kriget med värdighet skulle hittas, skulle de flesta ryssar acceptera det som en god sak, och Putin skulle få äran för det.

Problemet är vad som utgör ”värdighet” och vad som skulle rädda Rysslands ansikte, för att kunna möta Ukrainas krav på att avsluta kriget? Ryssarna har fortfarande möjligheter att förbättra situationen i Kursk och det skulle också återställa förtroendet för Putin och hans kumpaner.

Men om operationen skulle växa och bli mycket större så skulle de istället utgöra ett omedelbart hot för den ryska regimen.

Frågan är om Ukraina har den kraften bakom sig? Jag skrev en analys om detta, som du hittar här. En serie av ryska misslyckanden kommer att se dåligt ut. Om ryssarna inte får möjlighet att vända operationen i Kursk till sin fördel, så kommer de vara ett problem för Kreml.

Under tiden fortsätter Ukraina att avancera i Kursk, samtidigt som ryssarna också fortsätter att avancera på den centrala fronten i Donbas – Något som Moskva inte kommer att sluta att annonsera för den ryska befolkningen. Kursk är en olägenhet – men det är huvudoperationen som verkligen spelar någon roll.

Related news