Rapport

Ryska attacker misslyckas totalt i Kursk

Det kommer kanske inte som en överraskning, men de ryska attackerna mot den ukrainska Kursk-salienten har gått katastrofalt fel.
Ryska attacker misslyckas totalt i Kursk

Rysk kaos med flera incidenter

Det kommer kanske inte som en överraskning, men de ryska attackerna mot den ukrainska Kursk-salienten har gått katastrofalt fel. Anledningen till detta är problem som tidigare har identifierats: bristen på samordning, kommunikation och en enhetlig kommandostruktur.
Lägg därtill att enskilda, oskyddade enheter skickas in i strid mot ukrainska styrkor som har överlägsen luftövervakning från drönare och använder avancerade bakhålls taktiker för att fånga upp enheter långt innan de förväntar sig motstånd.

Med en så oorganiserad försvarstaktik kan ukrainarna effektivt utnyttja situationen för att maximera sina framgångar. Det finns redan rapporter om incidenter där ryska styrkor begått fatala misstag. Ett exempel är när en berusad rysk helikopterpilot i en Ka-52 brände ner en konvoj med ryska soldater på reträtt.

Nya incidenter har fortsatt inträffa, som när en rysk konvoj på väg mot Korenovo attackerades av egen eld. En annan incident fångades på kamera när en stor explosion inträffade i en rysk stad vid frontlinjen—en glidbomb som avfyrad av ett Su-34-plan som träffade fel mål.

Förvirringen är så stor att en rysk enhet som trodde att de hade tillfångatagit ukrainska soldater upptäckte att de istället var omringade av ukrainska styrkor. En annan enhet tvingades av sin befälhavare in i ett tydligt markerat minfält, med förutsägbara katastrofala resultat.

Ryska rekryter är isolerade

Den sista bron över floden Seym har nu förstörts, vilket har lämnat mellan 700 och 1000 ryska rekryter isolerade i ett område som snart kan bli ockuperat av Ukraina. Ryssarna har byggt två pontonbroar i svåråtkomliga områden som de fortfarande kontrollerar, men en av dessa broar har redan försvunnit. Den andra är under övervakning, och ukrainarna väntar bara på rätt ögonblick att slå till.

Ukraina fortsätter att avancera i Kursk

Strider har återupptagits i de östligaste byarna Giri och Ozerki, cirka 25 km sydost om Sudzja. Ukrainska flyganfall med GBU-39-missiler resulterade i att byn Vnezapne erövrades. Ryska positioner i gränsstaden Tetkino eliminerades med hjälp av JDAM-ER. Dessa trupper bestod mestadels av värnpliktiga och förväntas inte sätta upp mycket motstånd.

Ukraina fortsätter att avancera, om än i en långsammare takt. Detta beror mer på behovet av att rotera och förse sina trupper, samt säkra erövrade områden, snarare än på ryskt motstånd. De ukrainska styrkorna roterar sina anfallstrupper var 48-72 timme för att säkerställa att de får vila, vilket är nödvändigt för att upprätthålla den höga tempot.

Politiska läget angående Kursk

Ett intressant utveckling är att en rysk oppositionsfigur, Podorenko, som är så hatad av Moskva att de till och med attackerade hans hus i Kyiv med en drönare, nu ansöker han hos den ukrainska regeringen om att få etablera en regering i det ockuperade området. Även om idén kan verka lockande för Ukraina, skulle den kunna komplicera framtida förhandlingar om området skulle återlämnas.

Related news