Rapport

Uppdatering från Kurskfronten

Putin har gett sig själv ett nytt, orealistiskt mål—och det är svårt att förstå varför han fortsätter att göra detta offentligt. Han sätter sig själv i en position där han riskerar att bli förödmjukad offentligt.
Uppdatering från Kurskfronten

Putin har publicerat orealistiska mål i Kursk

Putin har gett sig själv ett nytt, orealistiskt mål—och det är svårt att förstå varför han fortsätter att göra detta offentligt. Han sätter sig själv i en position där han riskerar att bli förödmjukad offentligt. Vi har sett liknande händelser tidigare, som när han satte upp mål som aldrig uppnåddes, som att erövra Bakhmut inom en viss tid. Nu har han satt den 1 oktober som deadline för att driva ut Ukraina från Kursk, vilket är 42 dagar bort. Att tro att detta skulle vara möjligt är svårt att förstå. Någon måste mata Putin med en mängd lögner, vilket är ett vanligt problem för autokrater, särskilt de som är avskurna från verkligheten.

3 000 ryska värnpliktiga sitter i skiten

Ukraina har tydligt förberett området väster om Kursk-salienten för en snabb ockupation. De ryska styrkorna i Tectino övergav området snabbt och sprängde övergångarna över floden för att förhindra att de skulle förföljas. Men de är nu helt exponerade från söder och har bara en pontonbro i nordost att fly genom, vilket de vet inte kommer att ske. Den senaste uppskattningen säger att upp till 3 000 ryska soldater är fångade söder om floden Seym på grund av förstörda broar. Detta är av intresse för Ukraina eftersom dessa värnpliktiga har ett högt bytesvärde vid fångutväxlingar.

Ukraina fortsätter att expandera i Kursk

Militära operationer fortsätter att expandera ockupationszonen. Den ukrainska säkerhetstjänsten och försvarsstyrkorna genomförde den största drönarattacken hittills på ryska militärflygfält i Voronezh, Kursk, Savalsleika och Borisoglebsk. Syftet var att förhindra dessa platser från att utföra attacker mot Ukraina. Enligt ryska källor orsakade attackerna betydande skador, särskilt i Savalsleika. Detta avslöjar återigen svagheterna i det ryska luftförsvaret.

På andra fronter har situationen inte varit lika gynnsam för Ukraina. Enligt rapporter har staden New York fallit för ryska styrkor, och de har också gjort framsteg nära Chasiv Yar och Hradivka, samt sakta avancerat mot Toretsk. Samtidigt har Putin beordrat att Kursk-operationen ska avslutas utan att ändra de centrala målen på fronten.

Övriga fronter är tufft för Ukraina

Det är uppenbart att Ryssland inte har för avsikt att låta sig distraheras, eftersom de tror att de vinner i detta kritiska område. Kursk är pinsamt för Moskva, men det ses inte som en spelväxlare. Det är en av många strategiska dilemman som denna operation ställer oss inför. Trots allt fortsätter Kursk-operationen att dominera rapporteringen och allas uppmärksamhet, till nackdel för vad som händer i centrum.

Sammanfattning

Det är dock fortfarande svårt att se vilken verklig skillnad Kursk-operationen kommer att göra—det är tydligt att den inte kommer att avsluta kriget militärt. Politiskt är det mycket obekvämt för Putin och hans regim, men utöver det, var gör detta egentligen skillnad förutom att höja moralen? Den långsiktiga försvaret kommer att bli den verkliga frågan, och dit har vi inte kommit än.

Related news