Rapport

Krigsrapport angående Ukraina kriget

Den 22 Augusti har vi mycket att rapportera om angående kriget i Ukraina.
Krigsrapport angående Ukraina kriget

Jag känner att nu händer det mycket och det finns mycket som bör rapporteras.

Flygattacker på ryska militära flygbaser

Attackerna vid Savaslieka flygbas har nu bekräftats ha förstört två Mig-31K Kinzhal-stridsflygplan och två Il-76 Candid militära transportflygplan. Fler ryska flygbaser har attackerats men mer Information om dess inväntas fortfarande.

Försvaret av Kursk existerade aldrig

Det har också kommit fram extraordinära avslöjanden kring invasionen av Kursk och hur den ryska generalen Lapin, som skickades dit för att agera som regional befälhavare efter att hans taktiska inkompetens avslöjades tidigare i kriget. I Ryssland beslöts det en omfattande omstrukturering av försvaret.

Kursk oblast hade, liksom de andra regionerna, en regional kommitté som samordnade FSB, Polisen och Armén för att ansvara för försvaret av fronten och dess byggande av försvarsanläggningar.
Lapin beslutade att han inte behövde den och avskaffade hela projektet, med argumentet att endast armén visste vad som behövde göras och skulle hantera försvaret av oblasten.
När Kursk sedan attackerades fanns det i princip ingen samordning, försvar hade inte byggts eftersom ingen samordnade med civila entreprenörer, och ingen visste vad de skulle göra eller vem som hade ansvar för att flytta civila. Trots detta är han fortfarande kvar i sin position som hög befälhavare, eftersom han anses lojal mot Putin. Lojalitet överträffar kompetens varje gång.

En ny drönare som är immun mot E-störning

En intressant utveckling inom drönarteknik var fångsten av en rysk experimentenhet i Kursk. Drönaren var immun mot elektronisk krigföringsstörning och falska mål eftersom den bar en cylinder, ungefär i storlek med en läskburk, som innehöll en rulle av stark men mycket lång och tunn signaltråd. FPV-drönaren styrdes som vanligt med en handkontroll, men använde tråden för att kontrollera sina rörelser.

Fördelen är att den är omöjlig att störa, nackdelen är vikten av tråden och räckvidden – troligen inte mer än en eller två kilometer. Den kanske inte ersätter drönare överallt, men om man behöver en FPV-drönare på korta avstånd i en elektronisk krigföringsmiljö har den sina användningsområden.

Oljeanläggningen brinner ännu

Oljeanläggningen i Proletorsk fortsätter att brinna, med en intensiv värme som successivt får oljetankarna att explodera en efter en, dag efter dag. Idag är det den femte dagen som oljeanläggningen brinner. Oljeanläggningen i Proletorsk är platsen, som är avgörande för den ryska arméns bränsleförsörjning. Den kan nog nu anses vara i stort sett helt förstörd och det är väldigt positivt för Ukraina.

Attacken mot Moskva

Drönarattacken mot Moskva har haft flera effekter trots att inga drönare uppenbarligen nådde sina mål.
För det första har det blivit tydligt var Putin anser att luftförsvaret behöver vara. Glöm oljeraffinaderier, vapenfabriker och flygfält – Moskva måste vara väl skyddat! Tydligen är den största rädslan för en drönarattack mot huvudstaden större än allt annat – och kanske med rätta?

Reaktionen efter försöket av drönarattacken mot Moskva gav Moskoviterna oro och ångest – något som inte går att dölja.
Det var första gången på länge som drönare försökte attackera staden. Jag skulle säga att ukrainarna hade två mål – att testa försvaret och se om den var stark.
Om luftförsvaret är starkt runt Moskva, så vet vi att Kreml antagligen har koncentrerat luftvärnet där och lågprioriterat på andra ställen.

Men det finns också en fördel med att fortsätta att attackera Moskva. Ju mer Ukrainarna attackerar Moskva, desto fler missiler förbrukar Ryssland och desto större blir kostnaden. En taktik som Ryssland också har använt mot Ukraina. Det är svårt att prioritera luftförsvaret vid fronterna, när de kontinuerligt attackerar stora civila städer.

Kriget kommer hem till Ryska befolkningen

Rent ekonomiskt kan Ukraina fortsätta attackera Moskva med billiga drönare. Tillslut kommer de att tränga igenom försvaret i Moskva och då kommer Moskoviterna inte bara känna oro och ångest, det kommer att få känna på krigets verklighet.

Kriget i Kursk kommer att kännas närmare än någonsin och det kommer bli mer och mer skräckinjagande för Moskoviterna.

När Ryssland attacker viktiga mål och civila städer i Ukraina – så kommer Ryssarna få smaka på samma medicin av en våg med ukrainska drönare som väller in i Moskva. Kan bli jobbigt för Ryssarna att bara höja insatserna med att skjuta in i Ukrainaska städer, eftersom det vet att Ukraina kommer göra de samma och nå djupt in i Moskva och st Petersburg. Frågan är hur Ryssland kommer hantera denna situation?

Amerikanska vapen mot ryska mål inne i Ryssland

En annan intressant pågående diskussion är långdistansmissiler. Ukrainarna använder idag HIMARS inne i Ryssland – men amerikanerna säger ingenting om det. Det har dock ryktats om att de har använt ATACMS, men jag tror inte på det, eftersom Ukraina helt enkelt inte vågar riskera jänkarnas reaktion. Amerikanerna har vid flera gånger meddelat att Ukraina inte behöver/ska inte använda långdistansmissiler inne i Ryssland – inklusive brittiska Storm Shadow.

Britterna har dock inget problem med det. Dock är problemet att Ukraina behöver använda måldata som tillhandahålls av amerikanska satelliter för att få missilerna att träffa sina mål, och så länge USA inte ger tillstånd till detta, så kan inte Ukraina använda brittiska Storm Shadow in i Ryssland.
Jänkarna har till och med argumenterat för att ukrainska drönare är ett bättre vapen för att nå mål inne i Ryssland än dessa missiler. Även F-16 tillåts inte att operera inne i ryskt luftrum.
Dock så tror jag att förr eller senare kommer detta att regleras.

F-16 planen använts inte än

När det gäller F-16 planen, har det varit en glädjande nyhet (av de flesta experter) att Ukraina ännu inte har frestats att använda dem. Alla tycker att det skulle vara ett misstag och förtidigt att använda dem i Kriget. Har skrivit om detta i en tidigare Analys ”F-16: Verkligheten kan bli utmanande

De första tio F-16 planen sägs ha utvecklat fjärrbasering och stödsystem, utbilda markpersonal och de fortsätter dess utbildning av piloter. Det har till och med ryktats om att de spenderar större delen av sin lediga tid utanför Ukraina medans de arbetar på strategiska utplaceringar av stridsplanen. Det är en komplex process och det finns ingen anledning att göra fel och ge ryssarna möjlighet att skjuta ner enkla mål som de bara kommer att skryta om.

Sammanfattningsvis

Under tiden rasar kriget vidare. Kursk fortsätter att expandera, den centrala fronten i Ukraina är svår och med höga dödliga närstrider. Ryssarna använder en taktik med små infiltrationsgrupper om fyra soldater för att ta sig in i ruinerna av hus. Tre av dessa fyra soldater brukar bli dödade, men ryssarna fortsätter att skicka in fler soldater tills tillräckligt många har nått sitt mål, för att därefter börja om processen igen och röra sig vidare.

Ryssarna accepterar en förlustsiffra på 75% med en dagliga dödsantal på över 1 300 soldater. Det rör inte ryssarna ryggen, så länge de grindar sig fram in i Ukraina.

Related news