Rapport

Den Ukrainska motoffensiven i Kharkiv

Under en längre tid har tecken pekat på att Ukraina planerar en motattack i Kharkiv-sektorn, och nu verkar det som att den verkligen har inletts.
Den Ukrainska motoffensiven i Kharkiv

Målet är att skära av Vovchansk för Ryssland

Under en längre tid har tecken pekat på att Ukraina planerar en motattack i Kharkiv-sektorn, och nu verkar det som att den verkligen har inletts. Informationssäkerheten är strikt, men det verkar som att målet är att skära av Vovchansk från dess tillgång till gränsområdena.

Detta är en skicklig strategi från Ukrainas sida, särskilt med tanke på att ryska styrkor har tvingats omgruppera sig för att hantera offensiven i Kursk längre norrut. Tidpunkten är väl vald och kan leda till att de ryska styrkorna tvingas stanna kvar och inte blanda sig i striderna längre norrut. Om Ukraina lyckas bryta det ryska försvaret i Kharkiv, skulle detta inte bara vara en stor förnedring för Putin, utan också ge Ukraina en möjlighet att själva gå in på ryskt territorium och skapa ytterligare kaos på frontlinjen.

Ryssarna behöver mer soldater

Den strategiska situationen för Ryssland är under snabb förändring. Den ryska armén kämpar nu med stora förluster, cirka 1 300 soldater dör eller lemlästas varje dag, och rekryteringen fungerar inte som planerat. Trots att antalet soldater i Ukraina ökade från 400 000 till 600 000, har denna ökning nästan helt förbrukats. Moskva står nu inför behovet av att genomföra en ny, dold rekrytering av ytterligare 200 000 soldater.

Arbetskraften minskas i Ryssland

Detta har inte bara orsakat problem för de stora krigsindustriföretagen, som är lätta mål för rekryteringsprocessen och inte kan förlora mer arbetskraft, utan också skapat missnöje i regionerna. Bristen på arbetskraft leder till att infrastrukturen försummas på grund av uteblivet underhåll, och de regionala budgetarna för att genomdriva värnplikt och mobilisering är i princip obefintliga. Det har inte heller gjorts några seriösa försök att rekrytera kvinnor till arbete eller industri, trots att det skulle vara nödvändigt för att upprätthålla produktionen.

Putin sitter i skiten

Putins ovilja att utlysa en allmän mobilisering, eftersom det skulle vara extremt impopulärt, gör situationen ännu svårare. Detta visar hur en diktatur, som är beroende av att upprätthålla en viss bild av oövervinnerlighet, slutligen faller på sin egen orimlighet när verkligheten hinner ikapp. När krigspropagandan inte längre håller och lögnerna avslöjas, faller hela berättelsen samman. En undersökning visar att Putins stöd hos allmänheten börjar minska, vilket kan påverka Rysslands förmåga att fortsätta sitt krig i Ukraina. Något som jag har skrivit om, som du hittar här Putins sjunkande popularitet kan undergräva Rysslands krigsinsats.

Det är inte förvånande att den ryska arméns attacker mot den ukrainska positionen i Kharkiv går dåligt. Bristen på samordning, kommunikation och en enhetlig kommandostruktur har lett till en rad misslyckanden på slagfältet. Den ukrainska armén har effektivt utnyttjat denna situation genom att slå till mot ryska styrkor som inte är förberedda och maximera sina vinster. Situationen i Kharkiv blir en symbol för hur Putins ”särskilda militära operation” gradvis visar sig vara ett misslyckande.

Idag, på Ukrainas självständighetsdag, önskar jag det ukrainska folket seger och lovar att fortsätta stödja deras kamp för frihet. Om du vill göra det samma? Bli en av oss och därmed bli en Svensk Krigare och en månadsgivare.

Related news