Nyhet

Putins sjunkande popularitet kan undergräva Rysslands krigsinsats

En undersökning visar att Putins stöd hos allmänheten börjar minska, vilket kan påverka Rysslands förmåga att fortsätta sitt krig i Ukraina.
Putins sjunkande popularitet kan undergräva Rysslands krigsinsats

Enligt New York Times har en analys utförd av FilterLabs AI, som är ett företag som övervakar onlinekommentarer över större delen av internet och dess sociala plattformar. Utefter deras AI-analys så tyder det på att Putins stöd hos allmänheten minskar, vilket kan påverka Rysslands förmåga att fortsätta sitt krig i Ukraina. Forskningen visar att många online-diskussioner beskriver de ukrainska styrkornas framryckning på ryskt territorium som ett misslyckande för den ryska regeringen och Putin personligen.

Även om Putin fortfarande har ett betydande stöd i Moskva, sprider sig missnöjet i de mer avlägsna regionerna av Ryssland. Den allmänna opinionen har märkbart försämrats sedan Prigozhin uppror, med en ännu skarpare nedgång efter att Ukraina inledde sin operation i Kursk-regionen.

Putins krig i Ukraina går inte bra

Artikeln antyder att även om den fulla effekten av den ukrainska offensiven ännu inte har klargjorts, befinner sig Putin i en allt svårare situation. Om hans popularitet fortsätter att sjunka i de regioner där militära rekryteringar äger rum, kan Kreml få allt svårare att fylla på sina styrkor. Detta försvåras ytterligare av att just dessa regioner historiskt sett har varit avgörande för Rysslands militära mobiliseringar.

Med ett växande missnöje kan det bli allt svårare för Kreml att övertyga allmänheten om nödvändigheten av att fortsätta kriget. I takt med att oppositionen mot Putins politik växer, särskilt i de delar av landet där den ekonomiska och sociala situationen är mest pressad, kan detta bli ett kritiskt hinder för Rysslands fortsatta militära ambitioner i Ukraina.

Related news