Rapport

Ryssland avancerar närmare Pokrovsk

Läget vid fronten har blivit allt svårare för Ukraina, särskilt i södra delen där ryska framsteg sätter stor press på försvarslinjerna.
Ryssland avancerar närmare Pokrovsk

Ryssarna sätter stor press på försvarslinjerna

Läget vid fronten har blivit allt svårare för Ukraina, särskilt i södra delen där ryska framsteg sätter stor press på försvarslinjerna. Vuhledar är under hårt tryck, och de ukrainska styrkornas försörjningsvägar från norr är allvarligt hotade. Den strategiskt viktiga staden Novohrodivka har till synes övergivits av ukrainska styrkor, och de ryska trupperna har snabbt avancerat i området. Detta kan tyda på att Ukraina sparar sina resurser för att försvara Pokrovsk, som väntas bli nästa mål för ryska styrkor.

Längre norrut fortsätter ryska trupper att göra små framsteg, och det råder oklarhet om hur långt de har avancerat mot Chasiv Yar. Vid floden Oskil står de ukrainska styrkorna under intensiv press.

Kursk framsteg har stannat av

Samtidigt har den ukrainska offensiven i Kursk-området stött på motstånd, och det verkar som att den har stannat av. Ryssarna har lyckats stoppa den ukrainska framryckningen halvvägs in i staden Kornevo, och även om ukrainska styrkor har återtagit vissa områden, har den övergripande framryckningen bromsats upp för en stund. Ukrainarna har fortfarande stor möjlighet att ta nära på dubbelt så mycket landområde väster om Kursk pga ryssarna har svårt att komma över floden utan broar, som ständigt slås ut av Ukraina.

Dock står den ukrainska försvarsledningen inför en svår situation där ryska trupper pressar på flera fronter samtidigt, och det finns kritik om att Ukraina har dragit sig in i ett strategiskt misstag i Kursk-offensiven. Trots att ryska resurser inte har omfördelats från huvudfronterna, så finns det en risk att denna offensiv kan ha varit ett felbedömt drag som riskerar att urholka Ukrainas försvar i andra kritiska områden. Det är dock ännu för tidigt att säga, enligt mig.

Ukraina fortsätter att slå långt in i Ryssland

Samtidigt fortsätter de ukrainska styrkorna att slå mot ryska flygbaser och oljedepåer, vilket skapar problem för den ryska militärens logistik. Natten till den 28 augusti genomförde de en framgångsrik attack mot ”Atlas”-oljeförrådet i Rostov-regionen i Ryssland, vilket resulterade i en brand. Liknande attacker genomfördes också mot Zenit-oljeförrådet i Kirov-regionen och den ryska militärens artillerigruppering Zapad i Voronezh-regionen.

Den ukrainska generalstaben bekräftade dessa angrepp och betonade att försvarsstyrkorna tar alla nödvändiga åtgärder för att försvaga den ryska militärens och ekonomins potential, i syfte att stoppa Rysslands väpnade aggression mot Ukraina.

Den gömda Ukrainska armen

Det har spekulerats i att Ukraina håller på att bygga upp en stor styrka på cirka 100 000 nyutbildade soldater, som utrustas med avancerad amerikansk utrustning. Om dessa trupper sätts in på rätt sätt, skulle de kunna utgöra en kraftfull motattack mot de ryska styrkorna, särskilt mot deras försörjningslinjer vid Pokrovsk. Ett sådant drag skulle kunna förändra krigets dynamik och ge Ukraina en strategisk fördel, men framtiden får utvisa om denna plan verkligen existerar och om den kan genomföras.

Sammanfattning

I denna kritiska tid står Ukraina inför frågan om de kan fortsätta att motstå de ryska framstegen ytterligare ett år, medan Ryssland fortsätter att avancera. Båda sidor är hårt pressade, och konflikten ser ut att eskalera ytterligare, särskilt när Ukrainas egen vapenproduktion når ny skala. Slutligen är det frontlinjen som kommer att avgöra krigets utgång, och just nu verkar Ryssland ha övertaget.

Related news