Rapport

Rapport från frontlinjerna

Ukrainarna pressas på många fronter, men samtidigt pressas ryssarna inne i ryska Kursk.
Rapport från frontlinjerna

Rapport från Kursk

Den senaste utvecklingen på Kursk-fronten har varit fördelaktig för de ukrainska styrkorna, som lyckades genomföra en dramatisk omringning av ryska trupper öster om Kornevo. Som jag rapporterade om igår ”Ryska styrkor har blivit instängda
Dessa trupper består mestadels av värnpliktiga med begränsad utbildning och erfarenhet, och de förväntas kapitulera inom de närmaste dagarna. Ukrainas framryckning har också resulterat i avskärningen av järnvägslinjen till Kornevo, vilket ytterligare försvårar den ryska logistiken.

Den södra delen av Kursk-fronten har också sett intensiva strider, där ukrainska marinsoldater från den 186 marinkåren mötte de ryska marinsoldaterna från den 155 marinkåren. Den 155 marinkåren, som nästan utplånades under vintern 2022-23 i striderna vid Vuhledar, har sedan dess återuppbyggts med en blandning av kontraktsoldater och värnpliktiga. Många av dessa nya soldater valde dock att fly när striderna intensifierades, vilket ledde till att de ukrainska styrkorna kunde erövra en splitter ny T-90M-stridsvagn, komplett med den senaste ryska utrustningen.

Det övergripande strategiska målet att omringa Kornevo är nu i full gång, medan de ukrainska styrkorna verkar etablera försvarslinjer i vissa områden. Samtidigt gräver de ryska styrkorna försvarslinjer runt Kursk och kärnkraftverket i området. Det är tveksamt om Ukraina ens överväger att ta över kärnkraftverket, men det är förståeligt att Ryssland oroar sig för detta.

Fronterna inne i Ukraina

På andra fronter blir situationen alltmer pressad för de ukrainska försvararna, särskilt längs Oskil-floden där ryska styrkor gör smygande framsteg. Om ryssarna lyckas dela de ukrainska styrkorna i två delar, kan detta tvinga dem att snabbt retirera till flodens motsatta sida för att undvika inringning. De flesta broarna har redan förstörts av ryska glidbomber, och ryssarna har länge velat använda floden som en naturlig gränslinje.

Ukrainska styrkor lyckades dock hålla ut i Chasiv Yar, även om Torestk är hårt pressade. Ryssarna fortsätter sina snabba framryckningar mot Pokrovsk, och den kil de har skapat är nu cirka 20 km bred och 30 km djup. Om Ukraina hade haft en starkare pansarstyrka tillgänglig kunde de ha slagit tillbaka ryssarna innan de hunnit etablera sina försvarslinjer.

Vid Vuhledar försvarar sig de ukrainska styrkorna starkt, men ryssarna har nu övertaget genom att kontrollera de högre terrängerna.

Politiskt

På en annan front har Zelenskyj avskedat chefen för flygvapnet efter förlusten av en F-16, vilket väckt frågor om orsakerna bakom beslutet. Det ryktas att incidenten kan ha varit en ”blue on blue”-händelse, där flygplanet av misstag sköts ner av ukrainskt luftvärn.

Sammanfattning

Sammantaget visar frontlinjerna utanför Kursk tecken på stress, och det finns växande kritik kring hur evakueringen av Pokrovsk har hanterats. Samtidigt fortsätter operationen i Kursk, och man kan inte låta bli att undra hur dessa högt värderade trupper skulle ha kunnat bidra till att stabilisera den centrala fronten.

Related news