USAs restriktioner förändras ständigt
Ukrainas frustration växer dag för dag över de restriktioner som Biden-administrationen har infört gällande användningen av amerikanskt levererade vapen mot mål inne i Ryssland.
När Ryssland genomförde massiva missil- och drönarattacker mot städer och energiinfrastruktur under två dagar förra veckan (26-27 augusti), ledde Ukrainas försvarsminister Rustem Umerov och president Volodymyr Zelenskyjs stabschef Andriy Yermak en delegation till Washington i ett nytt försök att få förändring på denna politik. Enligt rapporter sökte det ukrainska teamet tillstånd att angripa ett specifikt antal viktiga mål med amerikanska missiler.
Deras mission är ett direkt svar på de ständigt föränderliga ursäkterna från Pentagon och nationella säkerhetstjänstemän om varför restriktionerna bör kvarstå, medan andra påstådda ”röda linjer” har suddats ut till den grad att de blivit osynliga.
Ett generellt förbud att slå mot mål i Ryssland lyftes exempelvis i maj, när Ukraina fick veta att de kunde slå mot ryska truppkoncentrationer på andra sidan gränsen som förberedde en attack mot staden Kharkiv.
För en månad sedan, när ukrainarna korsade in i Kursk, tog de med sig HIMARS-raketbatterier som användes mot ryska styrkor som kallades in för att avvärja invasionen. Inga invändningar restes från Washington.
Tidigare har man hävdat att det skulle kunna utlösa en eskalation från Kreml som skulle skada Ukraina ännu mer och till och med kunna resultera i att Ryssland använder kärnvapen om Ukraina använde amerikanska vapen mot mål i Ryssland. Men den motiveringen har blivit alltmer ansträngd. Vladimir Putins kärnvapen-skrammel har avslöjats som just det, medan Ryssland knappast har hållit tillbaka på andra sätt. Som Sir Lawrence Freedman, militärhistoriker, säger, så är missil- och drönarattackerna förra veckan en del av en systematisk kampanj för att göra livet så miserabelt som möjligt för vanliga ukrainare denna vinter.
Olika skäl som begränsar Ukraina
Anonyma tjänstemän har föreslagit att administrationen inte vill äventyra en eventuell ”återställning” av relationerna med Moskva i framtiden. Andra Pentagon-tjänstemän vill hävda om det tillåter Ukraina att använda ATACMS (ett system med längre räckvidd än HIMARS) mot mål inne i Ryssland, skulle inte förändra den strategiska bilden, eftersom det inte finns tillräckligt många mål inom räckhåll för Ukraina. Ryssland har redan flyttat de flesta av sina flygplan som används för att skjuta kraftfulla glidbomber till flygfält utanför ATACMS räckvidd på 300 km.
Det har också nyligen framkommit att administrationen har hindrat Storbritannien och Frankrike från att låta Ukraina använda Storm Shadow/SCALP-missiler inne i Ryssland. Detta har man kunnat göra eftersom kryssningsmissilen innehåller vissa amerikanska komponenter.
Skäl att ge Ukraina tillstånd att få använda missiler inne i Ryssland
Ben Hodges, tidigare befälhavare för de amerikanska styrkorna i Europa, beskriver detta som ständiga undanflykter, som är både vilseledande och felaktiga. Till exempel är det oklart varför ett otillräckligt antal ATACMS-missiler skulle vara en begränsning.
En detaljerad rapport från Defence Express, en ukrainsk konsultfirma, antyder att USA sannolikt har lager på minst 2 500 av dessa missiler.
Påståendet att det inte finns tillräckligt med värdefulla mål är också tveksamt. Institute for the Study of War, en tankesmedja i Washington, argumenterar för att ukrainska långdistansattacker mot ryska militära mål inom Rysslands bakre linjer är avgörande för att försämra den ryska militära kapaciteten, och att lyfta restriktionerna för Ukrainas användning av västerländskt tillhandahållna vapen skulle tillåta de ukrainska styrkorna att slå mot ett brett spektrum av betydande mål som stöder Rysslands krigsinsats.
Institutet bedömer att cirka 250 militära objekt är inom räckhåll för ATACMS, varav endast 17 är flygfält varifrån ryska flygplan startar och landar ifrån. Många av dessa är stora militära baser, kommunikationsstationer, logistikcentraler, bränsledepåer och ammunitionslager som skulle vara svåra att flytta utan allvarliga konsekvenser för Rysslands krigsinsats.
General Hodges, som fortfarande är en senior rådgivare till NATO om logistik, säger att det inte finns någon moralisk eller juridisk anledning att inte angripa dessa mål. Han hävdar att Mr. Biden får mycket av sina råd från tjänstemän från Obama-eran som upprepade gånger har missbedömt Ryssland.
Zelensky kommer snart att ha en sista chans att övertyga Mr. Biden att anta ett nytt tillvägagångssätt innan han lämnar sitt ämbete, när de två möts nästa vecka i New York, på randen av den årliga FN generalförsamling.
Ukraina använder egna vapen mot ryska mål inne i Ryssland
Under tiden visar ukrainarna att de är kapabla att producera egna missiler som ersätter den västerländska systemen. Deras allt mer sofistikerade långdistansdrönare träffar regelbundet mål djupt inne i Ryssland. Den 28 augusti träffades oljedepåer i Rostov och Kirov-regionerna – upp till 1 200 km från den ukrainska gränsen. Den 1 september, som en del av en av Ukrainas största drönarattacker under kriget, träffades ett oljeraffinaderi nära Moskva.
Ukraina har ännu kraftfullare vapen under utveckling. Zelensky meddelade nyligen att Ukrainas första ballistiska missil har testats framgångsrikt. Fabian Hinz, missilanalytiker vid International Institute for Strategic Studies (IISS), en tankesmedja baserad i London, säger att det förmodligen är en vidareutveckling av Hrim-2-missilen. Under åren har den utvecklats med visst stöd från Saudiarabien. Han anser att det inte är förvånande att Ukraina har de tekniska färdigheterna och industriella kunnandet för att producera kapabla missiler. Landet var en gång hjärtat av de sovjetiska programmen för strategiska och kryssningsmissiler. Ukraina har utmärkta unga ingenjörer och har redan visat vad de kan göra med den egenutvecklade sjömålsroboten Neptun, samt dess markbaserade version.
Dock varnar Ben Barry, en mark krigsspecialist vid IISS, för att även om Ukraina redan genomför en ”djupstrid” mot en mängd olika mål i Ryssland, kan det vara svårt att skala upp produktionen av sina långdistanssystem. Men genom att visa vad de kan åstadkomma, säger Mr. Barry, gör ukrainarna ett ännu starkare fall för att få använda ATACMS och Storm Shadow/SCALP mot sådana mål.
För närvarande, som Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis uttryckte det efter förra veckans angrepp mot städer i Ukraina: ”- Ryska flygplan är bättre skyddade av västerländska garantier än ukrainska civila.”