Nyhet

Iran kan snart skicka ballistiska missiler till Ryssland

Europas tjänstemän varnar för att Iran kan leverera ballistiska missiler till Ryssland, vilket skulle innebära en allvarlig upptrappning av konflikten i Ukraina.
Iran kan snart skicka ballistiska missiler till Ryssland

Iran kan snart skicka ballistiska missiler till Ryssland

Europeiska tjänstemän förväntar sig att Iran inom kort kommer att leverera ballistiska missiler till Ryssland, något som kan leda till snabba motåtgärder från Ukrainas allierade, enligt uppgifter från källor med insyn i ärendet. Iran har redan levererat hundratals drönare till Ryssland under de två och ett halvt år som kriget mot Ukraina har pågått, men en potentiell överföring av ballistiska missiler skulle innebära en oroande utveckling, enligt källorna, som talade anonymt.

Tjänstemännen avstod från att ge några specifika uppskattningar om typen och omfattningen av dessa leveranser eller en exakt tidslinje, även om en av dem antydde att leveranserna kan påbörjas inom några dagar. Ballistiska missiler är betydligt snabbare än kryssningsmissiler och drönare och kan bära större spränglaster.

USA och dess Nato-allierade har flera gånger varnat Iran för att genomföra en sådan leverans och arbetar med diplomatiska medel för att förhindra det. Men Ukrainas försvar står inför stora utmaningar då ryska styrkor fortsätter att avancera i östra Donetsk, samtidigt som städer och viktig energiinfrastruktur utsätts för omfattande bombkampanjer. Detta sker i skuggan av krigets tredje vinter.

Ukraina vädjar om snabba åtgärder från sina allierade

Kyiv attackerades tidigt på måndagen med kryssnings- och ballistiska missiler samt drönare. Sju av 16 ballistiska missiler lyckades undvika luftförsvaret. Ryska missilattacker involverade både inhemska Iskander-M-missiler och nordkoreanska KN-23-modeller, avfyrade från regionerna Bryansk, Kursk och Voronezh, enligt Ukrainas luftförsvar.

Under tiden försöker Ukrainas allierade infria de löften som gjordes tidigare i år om att stärka landets luftförsvarssystem, men flera Nato-länder har ännu inte uppfyllt sina åtaganden, enligt en rapport från Bloomberg.

Samtidigt har Rysslands krigsekonomi lyckats producera missiler och ammunition i en takt som ofta överträffar Ukrainas allierades förmåga att leverera vapen. Ryssland har även förlitat sig på leveranser från länder som Iran och Nordkorea, samtidigt som landet behåller sin egen tillverkningskapacitet med teknik och viktiga komponenter från bland annat Kina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har pressat sina allierade att öka sina leveranser och häva restriktionerna för djupgående attacker mot ryskt territorium. Ukrainas regering har argumenterat för att sådana attacker är nödvändiga för att slå ut flygfält och missilramper som används i angrepp på ukrainska städer och infrastruktur.

Sammanfattning

Om Iran faktiskt överför ballistiska missiler till Ryssland, kommer det sannolikt att leda till ytterligare sanktioner mot Iran, även om effektiviteten av dessa sanktioner är osäker med tanke på de redan omfattande åtgärder som riktas mot Teheran. En av de tidigare diskuterade åtgärderna är nya restriktioner mot Iran Air.

G7-länderna förväntas offentligt fördöma en sådan överföring och genom diplomatiska kanaler uttrycka sina farhågor till regeringar i Mellanöstern, enligt källorna.

Related news