Rapport

Ryssarnas andra anfall mot Vuhledar

Nästa mål för ryssarna är byn Novokranka. Därifrån kan de börja röra sig nordost mot Vuhledar, för att försöka omringa staden bakifrån. Ryssarna kommer dock få problem.
Ryssarnas andra anfall mot Vuhledar

Rapport från Vuhledar

Med det norra pincettanfallet som redan har påbörjat, har ryssarna nu inlett sitt andra anfall längre söderut och västerut, med fokus på byn Prychistivka. Ukraina var väl medvetna om att denna attack var på väg, då de observerade ryska styrkor hade samlats inför attacken.

Efter att ha tagit kontroll över Prychistivka är nästa mål för ryssarna byn Novokranka. Därifrån kan de börja röra sig nordost mot Vuhledar, för att försöka omringa staden bakifrån. Prychistivka har under flera månader varit under dagliga bombningar och artilleribeskjutningar, vilket har gjort att få försvarspositioner finns kvar i området. Den ryska strategin är att ödelägga ett område innan de snabbt går vidare till nästa mål.

Problemet med denna strategi är att det tvingar ukrainarna att flytta sina försvar till nya linjer och förbereda andra befästningar. Dessa förberedelser verkar ryssarna ofta ignorera, trots att de är medvetna om dem. Ryssarna fokuserar enbart på att nå sina givna mål, och framgång mäts i om dessa mål uppnås eller inte.

Ukraina har i detta fall förflyttat sitt försvar till en liten flod norr om Prychistivka och förberett försvarspositioner i Novokranka. Prychistivka ligger i en dal, vilket gör att de ukrainska styrkorna har fördelen av att befinna sig på höjderna och kan se ner på det ryska angreppet. Ryssarna står inför en svår uppgift: att ta sig uppför en kulle över öppna fält, antagligen fyllda med minor, samtidigt som de måste korsa en flod – en detalj de verkar ha förbisett.

Ett pansarförband med 12 st fordon och 100 soldater attackerade Prychistivka och tog kontroll över byn inom två dagar. Ukrainarna valde klokt att inte försvara de ruiner som var kvar, utan drog sig istället tillbaka till bättre förberedda försvarslinjer på andra sidan floden.

Ryssarna tvingas byta strategi

Samtidigt har det skett märkbara förändringar i det ryska sättet att agera. De verkar ha insett sina begränsningar i manskap, vilket har lett till mer organiserade och samordnade operationer. De stora ”köttvågsattackerna” har minskat, och även om deras soldater fortfarande är dåligt utbildade och lider stora förluster, verkar de nu vara bättre strukturerade och mer effektiva. Denna utveckling tyder på att Ryssland försöker spara på sina resurser, som nu verkar minska i snabb takt.

Sammanfattning

Trots detta gör Ryssland fortfarande misstag, och deras centraliserade kommandostruktur hindrar dem från att agera med större flexibilitet. Även om Ukraina mötte ett mindre bakslag med förlusten av Prychistivka, har de gjort strategiska försvarsframsteg och anpassat sina planer för att möta de förändrade ryska taktikerna.

Related news