Rapport

USA omvärderar sin position angående ATACMS mot mål inne i Ryssland

Irans leverans av cirka 200 missiler till Ryssland har förändrat förutsättningarna radikalt. Washingtons "röda linje" verkar nu vara betydligt tunnare och nära att helt försvinna.
USA omvärderar sin position angående ATACMS mot mål inne i Ryssland

USA öppnar upp för långdistansattacker in i Ryssland

Den senaste utvecklingen i konflikten mellan Ryssland och Ukraina har satt en enorm press på USA och dess allierade att omvärdera sin tidigare position gällande användandet av långdistansvapen mot mål inom rysk-gräns. Tidigare har USA varit mycket restriktiva med att tillåta Ukraina att använda amerikanska ATACMS-missiler och andra långdistansvapen för att slå mot mål djupt in i Ryssland. Det har främst varit av rädsla för att en sådan eskalering skulle kunna provocera fram ett ryskt svar med oöverskådliga konsekvenser.

Förändrat läge efter Irans missilleveranser

Men leveranserna av cirka 200 kortdistans ballistiska missiler från Iran till Ryssland har förändrat förutsättningarna radikalt. Dessa missiler, avsedda för användning mot Ukraina, ses som ett avgörande steg över den gräns som tidigare funnits i konflikten. Washingtons ”röda linje” verkar nu vara betydligt tunnare och nära att helt försvinna. Enligt flera amerikanska källor är det ”en avgjord fråga” att USA nu är redo att tillåta Ukraina att slå mot vissa högvärdiga mål inom ryskt territorium, särskilt med ATACMS- och Storm Shadow-missiler.

Västerländska utrikesministrar är på väg till Kiev

USA utrikesminister och Storbritanniens utrikesminister är enligt uppgifter på väg till Kyiv för att bekräfta denna förändrade policy. De kommer att ge grönt ljus för långdistansattacker upp till 300 km in på rysk-mark, vilket omfattar attacker på militära mål som ammunitionsförråd, truppsamlingar, logistikcenter och underhållsbaser. Däremot kommer troligen restriktioner på civila mål som olje- och gaslagring att kvarstå, eftersom Ukraina redan visat att de klarar dessa mål med egna vapen.

Ryssland får tacka Iran för västerländska missiler kan slå inne i Ryssland

Beslutet att tillåta dessa attacker uppges ha drivits fram av en kombination av Irans missilleveranser till Ryssland och den kraftiga ökningen av ryska attacker på civila mål i Ukraina de senaste veckorna. Den iranska involveringen har dessutom fått USA att utlysa nya sanktioner mot Iran, och detaljer om dessa förväntas snart bli offentliga.

Sammanfattning

Den här förändringen är inte bara en militär justering utan en geopolitisk sådan, och många kritiker menar att USAs tidigare försiktighet inte har varit grundad på några verkliga ryska hot, utan snarare på en oro för eskalation under ett kommande amerikanskt valår. Nu, med Irans direkta involvering i konflikten, har den röda linjen som USA tidigare var rädda för, nästan suddats ut.

I detta förändrade läge står det klart att endast det nukleära hotet nu kvarstår som en verklig röd linje i konflikten.

Related news