Nyhet

Rysk manskap ökar med 180 000 man

Den ryska militären har utöka sina styrkor med 180 000 man. Detta är dock inte något som sker över en natt och det handlar inte om en mobilisering.
Rysk manskap ökar med 180 000 man

Rysk manskap ökar med 180 000 man

Den ryska militären har genom ett dekret fått tillstånd att utöka sina styrkor med 180 000 man. Detta är dock inte något som sker över en natt och det handlar inte om en mobilisering. Istället är det en ökning av det tillåtna antalet soldater. På vissa sätt är det faktiskt värre än vad det låter.

De ryska förlusterna ligger på omkring 1 000 soldater per dag, vilket innebär att man fram till den 31 december kommer att ha förlorat ungefär 365 000 soldater bara i år. Detta representerar nästan 55% av alla förluster som kriget orsakat hittills. Dessa förluster har varit möjliga tack vare tidigare mobiliseringar, och denna senaste utökning är ett försök att fylla igen de luckor som uppstått i år.

Men att bara deklarera att antalet soldater, är mest symboliskt. De försöker bara stabilisera siffrorna mot förlusterna, vilket är en helt annan sak. Ryssland vill få ut fler soldater på fältet eftersom deras enda verkliga fördel är numerär överlägsenhet. Men de slösar bort den med dålig taktik och bristande träning, trots att situationen har förbättrats något.

Höga militära kostnader

Problemet med dessa ”magiska” 180 000 män är att de måste vara frivilliga. Staten måste aktivt rekrytera dem och erbjuder därför en signeringsbonus på motsvarande 20 000 USD – vilket i ryska köpkraftstermer motsvarar omkring 80 000 USD i USA. För många ryssar är det en liten förmögenhet.

Utöver detta erbjuds en månadslön på 2 200 USD, vilket är mycket pengar i Ryssland. Det måste det vara, eftersom det nu spridit sig att Ukraina är farligt och rekryteringen är låg. Målet har varit att rekrytera 30 000 per månad, men i verkligheten sägs siffran ligga så lågt som 4 000.

Företag betalar till och med folk för att stanna kvar i sina jobb, och även om lönen är lägre, så slipper du risken för en säker död. Att nå dessa rekryteringsmål kommer att bli extremt svårt.

Kostnaden för att utöka armén är också enorm. 180 000 män med 20 000 USD i signerings bonusar innebär 3,6 miljarder USD i en uppstarts-kostnad för ryska staten. Lönerna måste betalas av staten – även om mycket av det kompenseras av att de döda inte får betalt och deras anhöriga sällan får den kompensation de har rätt till.

Ryska ekonomin är ansträngd

Dessutom är ekonomin redan ansträngd på grund av bristen på arbetskraft inom industrin, och att hitta ytterligare 180 000 män i en redan pressad tillverkningssektor blir svårt. Även om detta lyckas innebär det att den industriella produktionen kommer att bli hårt belastad, om inte en direkt nedgång.

Ryssland är medvetna om detta. Det är därför de måste vinna senast 2026, eftersom efter den tidpunkten tvivlar Kreml på att de kan hantera den ekonomiska påfrestningarna som då uppstår.

Rysk bankkris

Detta är dock inte deras enda kris. En bankkris lurar också, eftersom många ryssar har sparat pengar i utländsk valuta inom landet och nu försöker de ta ut dessa pengar. Stora banker som Sberbank och V-Bank har inte tillräckligt med kontanter för att täcka dessa uttag.

Ryska företag som tidigare handlade med kinesiska yuan har nu fått denna väg blockerad, eftersom Kina fruktar sekundära sanktioner från USA. Den ryska centralbanken har inte heller tillräckligt med utländsk valuta för att låna ut till detaljhandelsbankerna.

Detta innebär att uttagsbegränsningar är oundvikliga, vilket sannolikt kommer att leda till en panik när människor försöker få ut sina pengar varje dag.

Sammanfattning

Samtidigt förväntas ryska-staten finansiera ytterligare en massiv militär expansion utan någon ny inkomst och medan industrin förväntas minska genom att ta ut män från viktiga vapenproducenter.

Att försöka rekrytera ytterligare 180 000 män är ett stort misslyckande för systemet, eftersom det bara gör det ännu svårare att upprätthålla det.

Det råder inga tvivel om att detta är ett tecken på extrem svaghet. Det är ett bevis på militärens brist på idéer och taktik samt regeringens inkompetens.

Related news