Rapport

Ukrainas nya jetdrönare ”Palyanytsia” slår hårt mot Ryssland

Under den senaste dagarna har Ukraina genomfört en serie lyckade drönarattacker mot ryska ammunitionslager, vilket har resulterat i större påverkan och förluster för den ryska armén.
Ukrainas nya jetdrönare ”Palyanytsia” slår hårt mot Ryssland

Enorma ryska ammunitionslager exploderar

Under den senaste dagarna har Ukraina genomfört en serie lyckade drönarattacker mot ryska ammunitionslager, vilket har resulterat i större påverkan och förluster för den ryska armén. Dessa attacker har genomförts med hjälp av Ukrainas nya jetdrönare, ”Palyanytsia”, och har inte bara orsakat enorma militära resurs förluster , utan också kan påverka den ryska offensiven på ett avgörande sätt, framförallt om Ukraina fortsätter med sina lyckade attacker.

Vad är Palyanytsia för vapen?

Drönarmissilen ”Palyanytsya” är utformad för att angripa ryska flygfält och andra strategiska mål som används för attacker mot Ukraina. Drönaren har en aerodynamisk design som påminner om traditionella kryssningsmissiler, med en central kropp, framåtriktade vingar och en stjärtdel utrustad med fyra kontrollytor, vilket är en typisk konfiguration för kryssningsmissiler. ”Palyanytsya” avfyras från marken och drivs av en turbojetmotor, vilket ger den kapacitet att nå långdistansmål. Motorn är justerbar för att optimera bränsleeffektiviteten, vilket gör det möjligt för drönaren att flyga ekonomiskt över långa avstånd.

Även om detaljer om ”Palyanytsya” är hemligstämplade, antyder de senaste händelserna att dess räckvidd är tillräcklig för att slå ut fiendens militäramål. Detta nya vapen stärker Ukrainas offensiva kapacitet och ger militären en kraftfull möjlighet att störa och förstöra fiendens operationer på strategiskt viktiga platser.

Den största explosionen hittills: Toropets-ammunitionslagret

En av de mest förödande attackerna skedde nyligen vid Toropets, där det största ammunitionslagret för den ryska armén i hela kriget förstördes. Explosionen var så kraftfull att den registrerades som ett jordskalv med en magnitud på nästan 3. Det preliminära antagandet är att upp till 30 000 ton ammunition, inklusive Iskander– och Tochka-U-missiler, Grad-raketer och minor, fanns lagrade i depån. Om majoriteten av dessa exploderade samtidigt kan det jämföras med en taktisk kärnvapenexplosion på 15-30 kiloton.

Ukrainas drönarattacker mot ett ammunitionslager i Toropka ledde till förstörelsen av cirka 30 000 ton ammunition, vilket motsvarar 750 000 artillerigranater. Detta lager var avsett att förse ryska styrkor i 2-3 månader framåt, och dess förlust innebär att Ryssland nu kan stå inför en brist på ammunition på frontlinjen. Detta är en förödande förlust för den ryska militären och kan påverka deras förmåga att genomföra långvariga offensiver.

Att förstöra detta lager är ett enormt slag mot den ryska krigsmaskinen, särskilt för de ryska styrkorna i norr, inklusive områden som Bryansk, Kursk och Belgorod. Ammunitionen från detta lager transporterades vanligtvis via järnväg till Belarus och sedan vidare till ryska städer som Smolensk, Kursk och Belgorod. Genom att slå ut detta lager har Ukraina effektivt stoppat en viktig del av Rysslands ammunitionsförsörjning.

Tikhoretsky-distriktet: En andra storträff

En annan imponerande attack genomfördes mot ett ammunitionslager i Tikhoretsky-distriktet, där en massiv explosion skakade området. Den ryska försvarsministern rapporterade att 101 ukrainska drönare hade skjutits ner, men i verkligheten exploderade ammunitionslagret på ett sätt som tyder på att det ukrainska anfallet var extremt effektivt. Efter explosionerna var det nödvändigt att evakuera 1 200 invånare från området, och det kommer att ta två dagar att röja området från odetonerad ammunition.

Vad kan detta innebära?

Dessa drönarattacker markerar en ny fas i Ukrainas krigföring mot Ryssland och visar på landets förmåga att slå mot viktiga militära mål djupt inne på ryskt territorium. Genom att fortsätta att förstöra dessa enorma ammunitionslager kan Ukraina skapa stora logistiska problem för den ryska armén och kan försämra deras förmåga att upprätthålla sina offensiver. Om Ukraina fortsätter dessa attacker, kommer det att sätta ytterligare press på Ryssland och potentiellt hejda den ryska offensiven och dess krigslycka till Ukrainas fördel.

Det är svårt att överskatta betydelsen av dessa explosioner. För Ryssland och Vladimir Putin är detta ett stort slag, inte bara på grund av de materiella förlusterna, utan också för den moraliska och strategiska nedgång som dessa misslyckanden innebär. Den ryska offensiven är redan hårt pressad, och utan tillräckligt med ammunition kommer deras förmåga att avancera och hålla sina positioner att försvagas avsevärt.

För Ukraina innebär dessa framgångar en moralisk seger och ett uppmuntrande tecken på att deras strategi fungerar. Genom att förstöra Rysslands militära lager underminerar de inte bara Putins krigsansträngningar. Låt oss hoppas att dessa attacker och explosioner fortsätter långt in i Ryssland och att det aldrig upphör. Då kommer vi se Ryssland försvagas sakta men säkert och dess förmåga att invadera Ukraina.

Related news