Rapport

Kriget för Ukraina går inte bra just nu

Situationen i Vuhledar har försämrats så snabbt och dramatiskt att de enda två evakueringsvägarna som återstår redan är under ryskt artillerikontroll.
Kriget för Ukraina går inte bra just nu

Vuhledar faller antagligen idag

Situationen i Vuhledar har försämrats så snabbt och dramatiskt att de enda två evakueringsvägarna som återstår redan är under ryskt artillerikontroll. Ukrainska styrkor måste evakuera, om de inte redan har gjort det, för att undvika omringning. Staden har utsatts för ett intensivt flyganfall som gjort situationen ohållbar. Därför tror jag att Vuhledar faller idag. Detta är inte bra, för att staden har varit en av de starkare befästa staden för Ukraina, som ni faller.

Ukraina tappar för mycket mark

Läget är just nu mycket allvarligt. Jag kan inte låta bli att undra vad som kan göras för att förbättra situationen. Just nu är det extremt svårt för ukrainska styrkorna att försvara sig mot rysk offensiv på många ställen inne i Ukraina. De är numerärt underlägsna, saknar utrustning och förlorar mark i en alarmerande takt. Nästan 35 % av det återtagna territoriet har gått förlorat. Vi måste inse fakta: Ryssland har offrat allt och lite till, för att vinna kriget och just nu vinner det lika mycket mark som de förlorar resurser, men det funkar om man struntar i människoliv och har en enorm mängd militär utrustning.

Jag ska inte linda in det här. Just nu förlorar Ukraina för mycket territorium och vitala områden. Det bästa som skulle kunna hända idag vore en massiv regnstorm som förvandlar hela fronten till en lerig sumpmark och stoppar Rysslands framfart. Ja, det är så illa.

Amerikansk stödpaket

Igår frigjordes de sista 5,4 miljarder dollarna från det amerikanska stödpaketet på 60 miljarder dollar som antogs i maj. Pengarna måste användas före den 20 december, då kongressens tillfälliga budgetförlängning löper ut, och republikanerna vägrade gå med på en förlängning av hjälpen. Ytterligare 2,6 miljarder dollar i industriellt stöd för att sätta igång produktionsprogram i Ukraina frigjordes också. Det är nu upp till Europa att fortsätta förse Ukraina med vapen, särskilt ammunition.

Hjälppaketet inkluderade en renoverad Patriot-luftvärnssystem med missiler, flera MWRAP-fordon, granater och utbildning för fler F-16-piloter. Resten består till stor del av ammunition, reservdelar och småvapen.

Ukrainas militära ledning

Jag har tagit upp det förut, men flera av de beslut som tagits av den ukrainska militära ledningen har varit felaktiga. Djupa problem inom ledningen för frontstyrkorna har varit en betydande orsak. Bristen på att mobilisera befolkningen på rätt sätt har lämnat för få stridande styrkor vid fronten.

För få positiva framgångar

Ukraina är inte besegrat, långt ifrån. Frontsoldaterna är oerhört modiga och skickliga och vi har fronter som fortfarande ger hopp. Ukraina har bland annat stoppat (eventuellt tillfälligt) ryssarna att ta tillbaka rysk-mark inne i Ryska Kursk. Även vid Vovchansk vinner Ukraina lite mark. Förra veckan slog Ukraina ut enorm mängd Rysk ammunition och jag hoppas vi kan hitta fler sådana vapenförråd. Men därefter har vi inte mycket mer att glädjes åt. Dock finns det kanaler som har bidragit stort till att förklara kriget men som nu blivit så ensidigt pro-ukrainska att de inte rapporterar något negativt. Andra analytiska kanaler har blivit så desillusionerade att de slutat rapportera dagligen eftersom läget är så svårt att hantera.

Sammanfattning

Det har varit en tung dag, men vi måste förstå att läget verkligen är kritisk. Att bara höra det man vill höra ger ingen rättvis bild av verkligheten. Frågan är hur Ukraina ska hantera situationen de kommande månaderna och hur Europa kan stärka sitt stöd. Och viktigast av allt: kommer den massiva förlusten av ammunition som Ryssland har lidit äntligen att påverka fronten och skapa en förändring?

Related news