Nyhet

Rysk ekonomi i fritt fall

Bara för att den ryska BNP visar ovanligt hög tillväxt betyder det inte att allt går bra. Officiellt ligger inflationen på 9,3 %, men räntan är hela 19 %, bara 1 % under den nivå som Ryssland själv beskrev som…
Rysk ekonomi i fritt fall

Den ryska ekonomin blir bara sämre

Bara för att den ryska BNP visar ovanligt hög tillväxt betyder det inte att allt går bra. Officiellt ligger inflationen på 9,3 %, men räntan är hela 19 %, bara 1 % under den nivå som Ryssland själv beskrev som en nödsituation i början av 2022. Normalt sett borde räntan i en ekonomi vara ungefär hälften av inflationstakten, så antingen ljuger Ryssland om inflationen (livsmedels- och producentpriserna tyder på det), eller så finns det något annat problem i kulisserna.

Ryssland lånar pengar genom obligationer

Nu vet vi vad detta problem är. Regeringar lånar pengar genom obligationer. Den ryska centralbanken erbjuder obligationer i rubel, till exempel på 1 miljon rubel, med löfte om återbetalning om 10 år och en fast ränta på 19 %. Det är en av de högsta räntorna på marknaden. Utländska investerare borde vara ivriga att köpa dessa obligationer, likaså ryska investerare med kontanter till hands. Jämför det med västländer där obligationsräntorna ofta är under 5 %.

År 2012 köptes 4 % av ryska obligationer av utländska investerare. År 2021 hade den siffran stigit till 34 %. Men den senaste emissionen på 1 biljon rubel lockade bara köpare för 320 miljoner, varav endast 3 % var från utländska investerare. Liknande mönster har upprepats sedan kriget började. Utländska investerare vill inte eller kan inte riskera att sätta sina pengar i Ryssland, och de som har pengar i landet tar inte risken att investera.

Obligationer är den främsta metoden för regeringar att finansiera utgifter de inte kan täcka genom intäkter. Men Ryssland lyckas inte få in de pengar de behöver för att finansiera sina växande kostnader, särskilt med kriget. Det enda alternativet som återstår är att använda sina reserver, något de gjort i allt snabbare takt. Dessa reserver var betydande, men det uppskattas att mindre än 40 miljarder dollar finns kvar av de nästan 180 miljarder dollar de hade från början.

Rysslands ekonomi går bankrutt

Ryssland kommer snart inte att kunna täcka sina kostnader. Att betala ränta på de obligationer de redan har gett ut blir också en börda, särskilt med en ränta på 19 %. Om de inte kan samla in mer pengar på obligationsmarknaden, måste de använda sina kontanta tillgångar. Och om de inte kan betala tillbaka obligationerna när de förfaller, kommer deras rykte som en pålitlig investering att raseras, och ingen kommer att köpa deras obligationer, oavsett hur hög räntan är.

Den stora frågan är hur mycket skuld Ryssland har i förhållande till sin totala inkomst. Om deras ”nationella kreditkortsräkning” överstiger deras årliga inkomst, står de inför en allvarlig ekonomisk kris.

Sammanfattning

Den positiva nyheten för dem som motsätter sig den ryska staten är att landet är på väg mot ekonomisk instabilitet och kollaps. Ryssland kommer inte kunna upprätthålla detta krig efter mitten av 2026 – de börjar inse det själva. Pengarna finns helt enkelt inte, och ekonomin är överhettad. Att köpa vapen som inte bidrar till ekonomin på lång sikt förvärrar bara situationen. Ryssland är på väg mot konkurs – de försöker fördröja det så mycket som möjligt, men det är vad som händer. Utländska investerare vill inte riskera en potentiell katastrof, och den inhemska marknaden är för liten.

På medellång sikt, som nu inte längre kan beskrivas som lång sikt, kommer Ryssland att gå i konkurs om de inte avslutar detta krig innan mitten av 2026.

Min analys av detta

Frågan är om Ukraina kan hålla ut till mitten av 20226?
Ukrainas förmåga att hålla ut så länge beror helt och hållet på det militära och ekonomiska stöd som västländerna är villiga att ge.

Rysslands ekonomi blir alltmer pressad, och deras möjlighet att finansiera kriget minskar stadigt. Om väst fortsätter att leverera vapen, ammunition och annan kritisk hjälp till Ukraina, kommer Ryssland inte ha resurserna att vinna på lång sikt. Men utan fortsatt och ökat stöd kan Ryssland, trots sina ekonomiska problem, fortsätta att driva kriget och skapa stora problem för Ukraina.

Ukraina har visat otrolig motståndskraft och vilja att kämpa, men utan västerländskt stöd kommer deras förmåga att stå emot den ryska invasionen försvagas. Det är alltså upp till oss i väst att fortsätta och intensifiera sitt stöd för att säkerställa att Ukraina kan hålla ut tills Ryssland, både ekonomiskt och militärt, inte längre kan föra krig.

Related news