Rapport

Ryska styrkor nedslagna vid Svatove

Ukraina har framgångsrikt hållit sitt försvar trots ökat tryck från de ryska trupperna, som försöker nå floden,
Ryska styrkor nedslagna vid Svatove

Ryssarna försöker nå floden

Sherevets-floden är en viktig barriär som Ryssland desperat behöver hålla ukrainska styrkor borta från. Ukraina har framgångsrikt hållit sitt försvar trots ökat tryck från de ryska trupperna, som försöker nå floden för att potentiellt kunna omringa de ukrainska styrkorna och blockera deras framryckning. Floden är dessutom tillräckligt bred för att utgöra en betydande svårighet att korsa, vilket skulle förhindra ukrainska anfall och ge Ryssland möjlighet att omdisponera trupper till andra områden.

Ryssarnas mål är staden Makivka, vilket skulle öppna upp för attacker mot norra Donetsk, som fortfarande kontrolleras av Ukraina. Dessutom markerar floden gränsen till Luhansk, en region som Ryssland officiellt har som mål att helt ockupera.

Ukraina sätter in Tredje anfallsbrigaden

Med det ökande trycket från ryska artillerianfall tog Ukraina initiativet och satte in den välkända Tredje anfallsbrigaden för att slå tillbaka. Brigadens mål var att skära av de ryska styrkorna genom en offensiv norrut, vilket avlastade de ukrainska frontlinjerna.

Tredje anfallsbrigaden är en av Ukrainas mest elitstyrkor, kända för sin träning, rörlighet och effektivitet. Innan de påbörjade sin offensiv rensade de området för att underlätta drönaroperatörernas arbete och förbättra sikten mot ryska försvarsställningar. Med hjälp av termit-drönarna brände de ned träd och rensade vegetationen, vilket gjorde det lättare för FPV-drönare att snabbt eliminera ryska trupper.

Med tydligare sikt kunde brigadens artilleri, som använde brittiska AS90 SPG, genomföra mycket exakta attacker och orsaka stor förödelse bland de ryska positionerna. När de första hindren var borta rörde sig T-64BV-stridsvagnar snabbt mot de kvarvarande ryska ställningarna. När dessa var säkrade drog sig stridsvagnarna tillbaka under skydd av rök, medan ukrainska anfallstrupper avancerade i M113-pansarvagnar.

Sammanfattning

Trots att ukrainska trupper var numerärt underlägsna, med ett förhållande på 2:1, lyckades de ta terräng och tvinga Ryssland att flytta trupper från Makivka för att skydda sina försörjningslinjer och motverka anfallen. Detta har fördröjt och potentiellt vänt den ryska offensiven mot Makivka, vilket är en betydande framgång för Ukraina i en vecka fylld med dåliga nyheter på många andra delar av fronten.

Frågan som återstår är dock om Ukraina har tillräckligt med reserver för att utnyttja denna seger och fortsätta pressen på den ryska försvarslinjen.

Related news