Rapport

Rapporteringar från fronterna

Trots att vädret fortfarande är varmt och torrt finns det andra faktorer, som utmattning, manskapbrist och ammunitionsproblem, som påverkar situationen.
Rapporteringar från fronterna

Rapport från Kursk

Situationen i Kursk är svår att fastställa. De områden som kontrolleras direkt av respektive sida är relativt tydliga och Ukraina har förlorat betydande mark runt hela frontlinjen. Dock är ”gråzonen” i vissa områden mellan 1-10 km djup, vilket indikerar att båda sidor är mycket mobila och det finns en överlappning där strider pågår. Det finns ingen fast frontlinje, och inga av sidorna verkar ha tillräckligt med styrkor för att upprätta en sådan.

Norra Kharkiv

I Vovchansk har ukrainska styrkor framgångsrikt drivit ut ryssarna från nästan hela östra delen av staden och de ryska styrkorna har svårt att hålla den mark de har kvar.

Chasiv Yar

Striderna har i stort sett avtagit fram till området kring Chasiv Yar, som har varit märkligt stilla i flera veckor, medan ryssarna har fokuserat sina insatser på Pokrovsk-salienten.

Ryssarna fokuserade på den södra flanken eftersom det är ett lättare mål. Deras plan var att avancera genom skogen och utföra en spikattack mot Stopochky, vilket skulle ge dem möjlighet att attackera Chasiv Yar från söder och undvika de tunga försvarslinjerna i öst-västlig riktning. Ryssarna har också belamrat området framför Chasiv Yar med elektroniska krigföringssystem (EW), vilket har kraftigt försvårat ukrainska drönaroperationer.

Men ukrainska styrkor reagerade snabbt när ryssarna upptäcktes i skogen. De isolerade dem och slog till med drönare och markstyrkor. En andra ukrainsk styrka genomförde en motattack söderifrån för att skära av ryssarna bakifrån. Befälhavarens död gjorde den ryska styrkan helt handlingsförlamad, och Ukrainas operation var framgångsrik. Ukraina återtog ett brohuvud, och ryssarna kommer ha svårt att ta tillbaka marken.

Dessutom slog ukrainska styrkor till mot ett ryskt ammunitionslager i Bakhmut med JDAM-bomber, vilket ytterligare förvärrade Rysslands redan problematiska ammunitionssituation. Ammunitionsleveranserna till fronten har drabbats hårt av förstörelsen av huvuddepåerna, vilket har begränsat ryska styrkors förmåga att genomföra omfattande attacker. Det kan vara en tillfällig lättnad, men det köper Ukraina värdefull tid för att förbereda sina försvarslinjer.

Pokrovsk fronten

De senaste dagarna har dock ukrainarna uppnått vissa framgångar vid Pokrovsk-salienten. En betydande rysk attack på den södra flanken avvärjdes, då de ukrainska styrkorna lyckades isolera och döda den ryska befälhavaren. Detta orsakade kaos bland de ryska trupperna, eftersom deras ledning inte klarar av att snabbt ersätta döda befälhavare. I västliga arméer finns det alltid juniora officerare som vet vem som tar över om en befälhavare faller, men det fungerar inte på samma sätt i det ryska systemet.

Därför har Ukraina fortsatt att hålla sina försvarslinjer, vid Pokrovsk-salienten, även om vissa delar redan har brutits igenom.

I sydväst och södra delen av salienten har ryssarna gjort vissa framsteg, men striderna har avtagit och intensiteten har minskat.

Södra fronterna

Flera områden i söder upplever fortfarande tunga strider, men även där har det börjat sakta ned. Efter de intensiva striderna vid Vuhledar har tempot minskat.

Ryska glid-bomber skapar stora problem för Ukraina

Det verkar dock som att den nya taktiken med glidbomber har förändrat spelplanen. Dessa bomber, som ryssarna nu använder i stor mängd, är svåra för Ukraina att försvara sig mot eftersom de inte har kapacitet att slå ut de ryska flygplanen eller bomberna i luften. Bombningen förstör snabbt komplexa försvarssystem och gör det svårt för ukrainska soldater att hålla sina positioner.

Sammanfattning

Trots att vädret fortfarande är varmt och torrt finns det andra faktorer, som utmattning, manskapbrist och ammunitionsproblem, som påverkar situationen. Ryssarnas klagomål på ammunitionsbrist visar hur hårt de ukrainska attackerna mot ammunitionsdepåerna har slagit. Även om ryssarna sannolikt kommer att återhämta sig från dessa förluster, har Ukraina fått en viktig andningspaus.

Att sakta ned de ryska framryckningarna efter månader av konstant press är en stor bedrift för Ukraina.

Related news