Loyal Wingman it’s the shit
Vad är det heliga målet för västerländska flygvapnet? Just nu är det att utveckla av en effektiv AI-teknik för flygstrid. Det har beräknats att en AI-driven stridsflygplan ger 80 % ökade kapacitet, för 30 % lägre kostnad! Detta är framtiden eller är redan här. Väst bör maximera sina budgetar för att byta ut sina dyra bemannade stridsflygplan. Närmast denna lösning är konceptet ”Loyal Wingman.”
Målet är att ha två drönare kopplade till ett enda flygplan, som F-35, för att bära extra utrustning – vapen, störsändare, och potentiellt extra bränsle (den amerikanska flottan har redan kommit långt med sådana drönare och genomfört tester med lufttankning från hangarfartyg). Australien är starkt engagerat i detta och har redan beställt ”Loyal Wingman” från Lockheed för tillverkning i Australien.
Ryska S-70 Okhotnik nerskjuten
Den 5 oktober inträffade en märklig incident över ryskt ockuperat ukrainskt luftrum. Ett Su-57, som sällan ses, opererade tillsammans med S-70 Okhotnik vad som tros vara en av endast tre ryska drönare som ska vara av den Ryska motsvarande till Loyal Wingman. Dessa drönare är stora och fungerar i princip som obemannade stridsflygplan utan några av de funktioner som stöder en pilot.
S-70 Okhotnik är en stor drönare i delta-vingformat, och någon gång när den flög nära frontlinjerna runt Konstantinivka förlorade den kontakten med Su-57 och började flyga in i Ukraina. Rädda för att de inte kunde få tillbaka kontrollen och att drönaren skulle hamna i västerländska händer, beordrades piloten att skjuta ner den. Han gjorde det med en missil från cirka 1,5 km avstånd.
Missilen slog ut drönarens motor, men förstörde inte hela drönaren. Den föll i en bit och slog i marken där den bröts i flera delar. Dessa delar har givetvis väckt stort intresse hos Ukraina och dess västerländska allierade.
Sammanfattning
Frågan är varför Ryssland använde den över en stridszon när den fortfarande anses vara mestadels experimentell. Kanske var det poängen – att se om radar kunde upptäcka den och hur den skulle prestera under fientliga elektroniska störningar. Svaret verkar ha varit: Dåligt.
Vad som blir särskilt intressant är att undersöka var de sofistikerade datorerna, kretsarna och chippen kom ifrån, samt hur Ryssland närmar sig denna avgörande nya teknik.