Nyhet

Iran-Ryssland alliansen är svagare än vad vi tror

Ryssland har brist på vapen för att skydda sina egna tillgångar, och att hitta några överblivna för att skydda Iran har varit nästintill omöjligt.
Iran-Ryssland alliansen är svagare än vad vi tror

Iran-Ryssland alliansen är svag

”- Vår relation med Putin liknar en vän som aldrig betalar när man är ute på krogen.”

Så uttryckte sig en högt uppsatt professor med kopplingar till Irans president, och det sammanfattar ganska väl hur de ser på Putin och Ryssland. Iran känner att de har blivit övergivna av Putin, både när det gäller Gaza och i förhållandet till Israel i Libanon.

Ryssland kan inte ge Iran vad det behöver

Ryssland har brist på vapen för att skydda sina egna tillgångar, och att hitta några överblivna för att skydda Iran har varit nästintill omöjligt. Det bästa de har fått är några gamla luftvärnssystem från kalla kriget och några slitna Mig-29 som knappt fungerar längre. Iran anser att de har gett mer än Ryssland förtjänar och att de inte behandlas som jämlika.

Relationen är så dålig att Putin och Irans nya president Peshkorian nu har ett hastigt organiserat toppmöte i Tasjkent, där de försöker lösa sina dolda men växande meningsskiljaktigheter innan de blir ett större problem. Ryssland använder Iran, och det vet de. Iran trodde att detta var början på en vänskap – något som nationen desperat söker – men de behandlas som en andrahandsaktör, endast som en bekväm leverantör som möjligen får betalt någon gång i framtiden.

Mötet, som kretsar kring minnet av en sofistisk mystiker och poet från 1600-talet, är både märkligt och fascinerande. De kommer utan tvekan att låtsas att allt är bra, men båda parter förstår nu att de är i en ömsesidigt nyttobaserad relation, och inget mer. Löften kommer att ges, och Iran kommer att försöka hålla dem i hopp om att Ryssland är deras biljett ut ur de sanktioner och teknologiska förbud de levt med i decennier.

Putin vill dock bara ha det han vill ha, och han är definitivt inte intresserad av att de muslimska befolkningarna i Centralasien ska känna någon närhet till andra muslimska stater. Han är inte heller särskilt förtjust i tanken på att Iran skaffar sig en atombomb, det skulle inte vara acceptabelt.

Sammanfattning

Putin balanserar också sin relation med Israel, och ett alltför nära förhållande med Iran oroar dem. Israel har dessutom visat att de inte tvekar att attackera ryska baser i Syrien.

Iran kommer sannolikt att vara missnöjda med sin relation till Putin. Han ser dem bara som användbara samarbetspartners, och inget mer.

Related news