Gästskribent

Rysslands framsteg i Ukraina är långsam och dömd

Vår gästskribent belyser den långsamma takten i Rysslands framryckning i Ukraina, där fokus bör ligga på de små territoriella vinsterna snarare än stora landvinningar.
Rysslands framsteg i Ukraina är långsam och dömd

Vår första Gästskribent

Vi är glada att kunna presentera en gästskribent som har bidragit med denna insiktsfulla artikel.

Vår gästskribent belyser den långsamma takten i Rysslands framryckning i Ukraina, där fokus bör ligga på de små territoriella vinsterna snarare än stora landvinningar. Samtidigt lider Ryssland betydande förluster, större än i något krig sedan andra världskriget, medan Ukraina framgångsrikt försvarar sig med en stridande reträtt. Med ekonomiska och militära utmaningar växer frågorna om Rysslands framtid i konflikten.

Med djupgående analys och militär erfarenhet lyfter skribenten fram att fokus bör flyttas från den territoriella framryckningen till hastigheten och mängden kontrollerat område. I artikeln diskuteras Rysslands förluster, Ukrainas strategi, och de långsiktiga konsekvenserna av konflikten, samt de ekonomiska problem som nu tynger Ryssland. Detta är en bra läsning som vi är tacksam över.

Extremt långsamma ryska territoriella framsteg

Människor måste sluta fokusera på den territoriella framryckningen och istället titta på takten och det kontrollerade området. Kom ihåg att i mars 2022, kort efter att invasionen började, kontrollerade Ryssland 28% av Ukraina. Just nu kontrollerar de lite mer än 20%.

Om vi tittar närmare på detta, kan vi se att mellan november 2022 och nu har de bara erövrat 1,5% av Ukraina. Vissa analytiker menar att det snarare är 0,5%, och jag är generös i min bedömning.

Om vi tar Rysslands bästa månad när det gäller erövringar och fortsätter i samma takt framöver, skulle de erövra Donetsk oblast om sju år.

Och detta sker samtidigt som de lider förluster som är större än under hela deras tioåriga kampanj i Afghanistan.

Inte nog med det. Pentagon rapporterade nyligen att Ryssland har lidit fler förluster i Ukraina än i alla de krig de varit involverade i sedan andra världskriget, sammanlagt.

Ukrainas strategi

Utifrån militär erfarenhet är det ganska tydligt vad Ukraina gör. Det är en stridande reträtt. De försöker åsamka Ryssland så stora skador som möjligt, samtidigt som de minimerar sina egna förluster. Under tiden träffar ukrainskt artilleri de ryska logistiklinjerna hårt. Detta kommer troligtvis att fortsätta tills Ukraina har tränat sina nya brigader och fått mer vapen.

Det är också möjligt att de väntar på att se vad som händer med valet i USA.

Men ja, det finns ingen anledning att oroa sig för mycket. Ryssland gillar att oroa människor och skryter om sina framgångar, utan att nämna att de mäter sina framsteg i kvarter, inte i stora landvinningar, samtidigt lider de fruktansvärda förluster.

Ryssland har förlorat enorma mängder resurser

En rapport från försvarsdepartementet för inte så länge sedan visade att Ryssland har förlorat fler stridsvagnar än de hade i aktiv tjänst i början av invasionen.

Om USA skulle ha lidit liknande förluster för så lite resultat, skulle presidenten ha blivit ställd inför riksrätt och avsatt och sannolikt hamnat i fängelse, ärligt talat.

Det är också värt att notera att Pentagon siffror över ryska förluster faktiskt är lägre än vad Ukraina själva hävdar och ändå är dessa förluster större än alla krig sedan andra världskriget, sammanlagt.

Det är fortfarande svårt att säga vad slutresultatet av detta krig kommer att bli, eftersom det beror på så många olika faktorer. Men Ryssland gör definitivt inte bra ifrån sig när det gäller prestationer och det är inget som någon ryss borde vara stolt över. Ukraina, å andra sidan, gör det mycket bra med tanke på deras betydligt mindre militära-styrka och resurser.

Det är också värt att läsa några av rapporterna från Institute for the Study of War för att få en bättre bild av Rysslands materiella förluster. I en av dem fastslogs att de har förlorat minst fem divisioners värde av pansarfordon och stridsvagnar i Pokrovsk-regionen.

Ryssland bryts ner

En annan viktig punkt är att Ryssland uppenbart har problem med att rekrytera de frivilliga de behöver. De kontraktsbonusar de erbjuder nu visar hur desperata de är.

Den ryska ekonomin lider verkligen nu. Räntan är på 19%, inflationen officiellt på 9%, och rubeln närmar sig 100 mot dollarn igen.

De handlar nu med apelsiner och potatis! Hur länge kan de hålla på så?

Räntehöjningen är galen. Jag tycker det är roligt hur inga pro-ryska kommentatorer pratar om detta? Deras så kallade ”gränslösa” relation med Kina verkar också ha sina problem.

Oavsett hur kriget slutar, är det dock tydligt att återuppbyggnaden av Ukraina kommer att kosta triljoner och det är tragiskt, eftersom jag ser inte att Rysslands aggression kommer ge någon någon vinst för dem.

Related news