Rapport

Luftstrategin mot ryska glidbomber tar form

Den strategiska luftkampanjen mot Rysslands glidbomber utvecklas snabbt till att utvecklas positivt för Ukraina.
Luftstrategin mot ryska glidbomber tar form

F-16 planen mot glidbomber

Vi börjar få en bild av hur F-16 används i strategin för att minska antalet glidbombningar, ett permanent problem som haft stor inverkan på kriget. Ukraina har attackerat med Drönar- och missilangrepp mot de flygbaser där dessa ryska bomber har installerats, oftast av det tvåsitsiga Su-34, som har pågått i flera veckor nu.

Många av flygfälten har blivit träffade, vilket är en del av den Ukrainska strategins första fas: att tvinga ryssarna att flytta sina flygplan längre bort, vilket ökar flygtiden och räckvidden för deras glidbomber. För att undvika långdistansmissiler använder Su-34 flygplan där de flyger lågt, stiger strax innan glidbomben släpps, och därefter sjunker planet fort ner igen. Genom att tvinga flygplanen att flyga längre sträckor måste de också flyga högre under längre tid för att öka bombens glidavstånd. Detta gör F-16-planen till idealiskt vapen, för just detta skede.

F-16 har skjutit ner Su-34 & Su-25 plan

Anfallet förra lördagen, som resulterade i att ett Su-34 sköts ner, som skedde 50 km bakom ryska linjer, dvs precis innan glidbomben släpptes. Ryssarna påstår också att ett Su-25 sköts ner av F-16 dagen innan. Ukraina har varit tystlåtna om sina F-16-operationer och varken bekräftar eller förnekar dem, vilket förmodligen är den bästa strategin för att behålla hemligheterna och skapa en känsla av obehag hos fienden.

En depå med glidbomber har oskadliggjorts

En av de största framgångarna i kampen mot glidbomber var nyligen attacken mot Bryansk-depån. Trots att den var mindre innehöll hälften av vapnen där glidbomber tillsammans med iranska missiler och nordkoreanska granater. Depån var viktig eftersom det endast finns cirka 20 platser i Ryssland där ammunition kan uppdateras till ett användbart format för deras styrkor.

En depå med Shaheed-drönare har oskadliggjorts

En annan attack, mot en lagerbyggnad nära Krasnodar, genomfördes av den ukrainska flottan med en markbaserad långdistans-Neptunmissil. Den förstörde byggnaden, och satellitbilder efter attacken visar omfattningen av skadan. Omkring 400 Shaheed-drönare var lagrade där, redo för fältbruk. Denna nivå av underrättelseinhämtning och målinriktning kunde endast ha kommit från avancerade system som Sentinel.

Militärflygplatsen Kranskya har skadats

Strax därifrån ligger Kranskya-flygbasen, hem för över 30 ryska L-39-träningsflygplan samt ett antal Su-34 och Su-27, tillsammans med ett stort bombförråd. Ukraina använde speciellt målade svarta drönare för att attackera flygfältet. Basen har länge varit en högprioriterad måltavla, men svår att slå ut eftersom den används för att Su-34 ska kunna landa, tanka och lasta sina bomber innan anfall.

Sammanfattning

Kriget mot drönare som attackerar ukrainska städer är aldrig över. Nästan varje natt sker någon form av attack, och även om drönarna ser likadana ut har de utvecklats. De har nu bättre styrning, komplexa rutter och flyger högre för att undvika kortdistansluftvärn. De är också tystare tack vare nya motorer, och använder lockbeten för att förvirra Ukrainas luftvärn.

Kriget mot glidbomber är nästan av existentiell natur, de har blivit ett stort problem. F-16 ankomst är ytterligare ett bekymmer för ryssarna, som nu står inför större risk att bli nedskjutna. De vet inte var eller när det kan hända och detta kan till slut minska deras operationer och hålla dem längre bort från fronten. Eventuella ökningar i förluster ligger långt bortom Rysslands kapacitet att ersätta, då de endast kan producera fyra till fem Su-34 per år.

Den strategiska luftkampanjen mot Ryssland håller snabbt på att utvecklas till något som de inte kan förhindra och det kan visa sig bli avgörande i kriget.

Related news