EU finansierar Ukrainas försvarsindustrin
Europeiska unionens senaste beslut att tilldela 440 miljoner dollar för att återuppliva Ukrainas försvarsindustri markerar en betydande förändring i dess respons på Rysslands krig. Det avslöjar dock också EU svårigheter att producera vapen och ammunition, rapporterar The Washington Post.
EUs finansiering kommer från vinster på frysta ryska tillgångar och läggs till de 190 miljoner dollar som redan har utlovats av Danmark.
Även om Europa och USA ger miljarder i militärt stöd för att hjälpa Ukraina stå emot ett mycket större Ryssland, har deras försvarsindustrier, som är anpassade för fredstida produktion, svårt att möta Ukrainas behov.
”- Det finns en insikt om att Europa inte kan producera de vapen Ukraina behöver, så det är enklare för ukrainarna att själva producera dem om de har materialen och finansieringen,”
sade en anonym europeisk diplomat.
Men detta stöd kommer inte att ersätta det betydande inflödet av västerländska vapen till Ukraina, påpekade Jan Lesser, chef för den tyska Marshallfondens kontor i Bryssel.
”- Det är helt enkelt en spegling av Ukrainas säkerhetsläge,” tillade han.
Ukraina utvecklar & bygger upp sin egen försvarsindustri
Europeiska ledare intensifierar sitt försvarssamarbete med Ukraina och arbetar för att säkra fortsatt hjälp mitt under det pågående kriget, samtidigt som de förbereder sig för potentiella utmaningar såsom ett möjligt Trump-presidentskap, minskat amerikanskt stöd och en allmän trötthet bland befolkningen.
Ukrainas försvarsminister Rustem Umyerov uppgav att runt 4 miljarder dollar har avsatts för att utveckla landets försvarsindustri i år. Ekonomiminister Yulia Svyridenko tror dock att sektorn kan producera ännu mer och uppskattar potentialen till 10–12 miljarder dollar.
En anonym europeisk tjänsteman beskrev finansieringen som en vändpunkt, inte på grund av dess storlek, utan för att det representerar offentliga investeringar i Ukrainas försvarssektor. Tjänstemannen tillade att finansieringen snart kan öka avsevärt. Trots detta är Ukrainas försvarsindustri långt ifrån att konkurrera med Rysslands, och betydande västerländskt stöd kommer att behövas under de kommande åren för att försvara sig mot rysk aggression och återta ockuperade områden, betonar analytiker från ISW.
Ukraina har redan skrivit kontrakt med stora försvarsföretag som Tysklands Rheinmetall och den fransk-tyska gruppen KNDS, som öppnade ett kontor i Kyiv förra veckan. KNDS och andra västerländska företag samarbetar med Ukraina för att producera NATO-standardiserade 155 mm-granater, som är akut behövda vid frontlinjen. Även om Ukraina har börjat tillverka dessa granater, är produktionen fortfarande begränsad.
”- Samarbete med ukrainska företag ger utländska försvarsföretag viktiga fördelar, såsom möjligheten att anpassa och testa produkter i en pågående konflikt,”
avslutar The Washington Post.