Nyhet

Nordkorea skickar soldater till Ryssland för att strida i Ukraina

Sydkorea har bekräftat att Nordkorea skickar soldater till Ryska federationen. Kommer EU stå passivt om Nordkorea inleder en markbaserad attack mot ett europeiska land?
Nordkorea skickar soldater till Ryssland för att strida i Ukraina

Sydkorea har bekräftat att Nordkorea skickar soldater till Ryska federationen

Sydkoreansk underrättelsetjänst har information om att Nordkorea planerar att skicka 12 000 soldater till Ukraina. Detta handlar om fyra militära brigader, inklusive specialstyrkor. Omplaceringen av dessa styrkor har redan påbörjats, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap.

Nordkorea har skickat 1 500 soldater från sina specialstyrkor till Rysslands östra delar för träning och anpassning vid lokala militärbaser. De kommer sannolikt att sättas in i strid i Ukraina, enligt Sydkoreas spiontjänst (NIS) som meddelade detta på fredagen.

Fartyg från Rysslands Stillahavsflotta upptäcktes när de transporterade cirka 1 500 nordkoreanska specialstyrke soldater till Vladivostok mellan den 8 och 13 oktober, och transporterna förväntas snart återupptas, enligt NIS.

Soldaterna har utrustats med ryska militäruniformer och vapen samt falska identitetshandlingar inför deras stridsinsatser, tillade NIS.

Sydkoreas nationella underrättelsetjänst (NIS) meddelade också att de arbetat tillsammans med den ukrainska underrättelsetjänsten och använt ansiktsigenkännings teknik med artificiell intelligens för att identifiera nordkoreanska officerare i östra Ukraina, specifikt i Donetsk-regionen, där de stödjer ryska styrkor som avfyrar nordkoreanska missiler.

”- Den direkta militära samverkan mellan Ryssland och Nordkorea som tidigare rapporterats av utländska medier har nu officiellt bekräftats,”

sa spiontjänsten i ett uttalande.

Tidigare hade Sydkoreas president Yoon Suk Yeol kallat till ett oplanerat säkerhetsmöte med nyckelpersoner inom underrättelsetjänst, militär och nationell säkerhet för att diskutera Nordkoreas inblandning i Rysslands krig mot Ukraina, enligt Yoons kontor.

”- Deltagarna delade uppfattningen att den nuvarande situationen, där Ryssland och Nordkoreas närmare band har gått bortom leveranser av militär utrustning till att omfatta faktiska truppinsättningar, utgör ett allvarligt säkerhetshot, inte bara mot vårt land utan också mot det internationella samfundet,”

sade de i uttalandet.

Kommer Europa stå passivt om Nordkorea inleder en markbaserad attack mot det europeiska fastlandet?

Related news