Scholz tar rollen som fredsmedlare
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har tagit på sig rollen som en nyckelspelare i försöken att medla mellan Ukraina och Ryssland. För första gången på två år ringde Scholz till Vladimir Putin för att diskutera kriget. Samtalet varade i en timme – vilket antyder att de diskuterade mycket mer än bara de ritualistiska uppmaningarna att Ryssland ska dra sig tillbaka från Ukraina och avsluta kriget. Scholz har även meddelat att han snart kommer att prata med Volodymyr Zelenskyj för att föra vidare Putins position och få Ukrainas syn på möjliga scenarier.
Det här är inte bara symboliska gester. Scholz försöker på allvar ta rollen som en mellanhand i en fredsprocess och representerar troligen även EUs bredare intressen. Medan Donald Trump ännu inte har tillträtt i USA försöker Europa ta ledartröjan och moderera diskussionerna.
Putins position
Enligt Kreml är Putin redo att förhandla – men bara utifrån ”de nuvarande verkligheterna på marken” och med ”orsakerna till konflikten undanröjda.” Vad detta innebär är dock oklart. Orsaken till konflikten är ju Putin själv, men Kreml kan lika gärna syfta på garantier om att Ukraina inte går med i NATO, rättigheter för ryskspråkiga eller återinförandet av Moskvas patriarkat i Ukraina. Andra krav kan inkludera att Ukraina accepterar de fyra ockuperade regionerna – Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Kherson – som ryskt territorium, något som Kreml redan skrivit in i sin konstitution.
Putin verkar agera utifrån principen att kräva mer för att få det han egentligen vill ha. Men frågan är om Ukraina eller dess västerländska allierade är redo att acceptera en kompromiss som ens tillnärmelsevis möter dessa krav. I nuläget verkar en sådan lösning osannolik.
Ukrainas position
Trots de intensiva striderna i södra Donetsk är Ukraina långt ifrån besegrat. Ryska styrkor lider enorma förluster både i personal och utrustning. Situationen för den ryska militären är så pressad att de nu förlitar sig på fordon från Nordkorea och till och med rekvisita från filmstudion Mosfilm. Ammunitionsbristen är också akut, och utan nordkoreansk hjälp hade Ryssland haft svårt att hålla igång sina operationer.
Ekonomiskt sett ser framtiden dyster ut för Ryssland. Fram till slutet av 2025 förväntas situationen försämras ytterligare, vilket oundvikligen kommer att påverka deras förmåga att förhandla.
För Ukraina är situationen också utmanande. Vintern som kommer kan bli den tuffaste hittills under kriget. Men om Ukraina håller ut – och det finns anledning att tro att de kommer göra det – kan denna vinter bli en vändpunkt i konflikten.
En tid av uthållighet och hopp
Medan Putins armé sliter för att göra framsteg på marken, särskilt i områden som Kursk-regionen, där 77 pansarfordon och tusentals soldater har förlorats på bara fem dagar, fortsätter Ukraina att visa sin uthållighet. Genom att stärka sina försvarspositioner och hålla sig fast vid sina långsiktiga mål har Ukraina inte bara försvarat sitt territorium utan också underminerat Rysslands trovärdighet som en militär supermakt.
Kriget är långt ifrån över, men tiden kan mycket väl vara på Ukrainas sida. Medan Ryssland kämpar med interna och externa utmaningar, växer Ukrainas styrka, delvis tack vare västerländskt stöd och deras egen beslutsamhet. Scholz försök att medla kan ge nya möjligheter, men Ukrainas och dess allierades uthållighet kommer att avgöra krigets utgång.
Ukraina-vänner, för den som vill stödja oss är det enkelt. Bli Månadsgivare.