Nyhet

Äntligen får Ukraina tillstånd för långdistans-missiler

Biden ger äntligen Ukraina grönt ljus för att få använda långdistansmissiler på ryskt territorium.
Äntligen får Ukraina tillstånd för långdistans-missiler

Äntligen får Ukraina tillstånd för långdistans-missiler

Biden ger äntligen Ukraina grönt ljus för att få använda långdistansmissiler på ryskt territorium.

I ett stort policybeslut har USAs president Joe Biden godkänt att Ukraina får använda amerikanska långdistansmissiler, så kallade ATACMS, för att försvara sig mot ryska och nordkoreanska trupper i Kursk-regionen. Detta markerar en betydande förändring i USAs strategi. Vi har trotts allt två månader kvar innan den nyvalde presidenten Donald Trump tillträder.

EN FÖRÄNDRAD STRATEGI

Beslutet att tillåta användningen av ATACMS-missiler, som har en räckvidd på cirka 300 kilometer, kommer efter Rysslands överraskande beslut att involvera över 10 000 nordkoreanska soldater i kriget. Biden motiverade beslutet med att det är nödvändigt för att förhindra att den rysk-nordkoreanska styrkan överväldigar ukrainska trupper i Kursk, en region där Ukraina tidigare har gjort framsteg genom att ockupera ryskt territorium.

Tidigare har Biden varit försiktig med att tillåta ukrainska styrkor att använda amerikanska vapen på ryskt territorium, av rädsla för att eskalera konflikten. Denna försiktighet har dock fått kritik, särskilt från de som anser att administrationens stegvisa tillvägagångssätt har begränsat Ukrainas möjligheter på slagfältet.

FÖRDELAR OCH RISKER

Biden hoppas att beslutet inte bara stärker Ukrainas försvar i Kursk, utan också skickar en tydlig signal till Nordkorea att deras inblandning i konflikten kan få allvarliga konsekvenser. Samtidigt har detta beslut skapat oro bland vissa amerikanska tjänstemän som varnar för att Ryssland kan svara med attacker mot USA och dess allierade.

Enligt amerikanska underrättelserapporter finns det risk för ryska sabotageaktioner eller attacker mot europeiska och amerikanska baser. Trots dessa varningar ansåg Biden att de potentiella fördelarna – att stärka Ukrainas försvar och skicka en tydlig signal till Nordkorea – överväger riskerna.

UKRAINAS POSITION OCH FRAMTIDEN

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har länge efterfrågat tillgång till långdistansmissiler för att kunna slå mot ryska mål. Tidigare har Ukraina fått begränsade leveranser av brittiska Storm Shadow– och franska SCALP-missiler, men dessa har en kortare räckvidd än ATACMS. Beslutet att inkludera ATACMS kan ge Ukraina möjlighet att slå mot högvärdiga mål och försvaga de rysk-nordkoreanska styrkorna.

Ukraina hoppas också att kunna använda sin kontroll över ryskt territorium i Kursk som en förhandlingsfördel i framtida samtal med Ryssland. Om Ryssland lyckas återta området kan Ukraina dock förlora denna strategiska fördel.

POLITISK OCH MILITÄR DYNAMIK

Beslutet kommer samtidigt som Donald Trump förbereder sig för att tillträda med en deklarerad ambition att snabbt avsluta kriget. Vice president-elect JD Vance har antytt att en möjlig fredsplan skulle kunna innebära att Ryssland får behålla de territorier de har ockuperat. Detta skapar en osäkerhet kring framtida stöd till Ukraina från USA.

Medan Biden-administrationen agerar för att stärka Ukrainas försvar inför en rysk offensiv i Kursk, står det klart att konflikten fortsatt präglas av politiska och militära utmaningar. Beslutet att tillåta användning av ATACMS är ett viktigt steg, men det är fortfarande oklart hur det kommer att påverka krigets utgång.

Related news