Nyhet

Ryssland saboterar internetkablar

Ryska sabotagestridskrafter har börjat rikta in sig på undervattenskablar som bär internettrafik och annan kritisk kommunikation.
Ryssland saboterar internetkablar

Ryssland saboterar internetkablar

Ryska sabotagestridskrafter har börjat rikta in sig på undervattenskablar som bär internettrafik och annan kritisk kommunikation. I vårt egna svenska vatten, Östersjön har ryska ubåtar saboterat en kabel mellan Sverige och Litauen via Gotland. Ännu mer betydande var skadan på C-Lion1 kabeln, som förbinder Hanko och Helsingfors i Finland med Rostock i Tyskland.

Samtidigt eskorterade brittiska flottan bort ett ryskt spionfartyg från Irländska sjön. Fartyget, utrustat med miniubåtar för djuphavsdyk, hade tillbringat misstänkt lång tid vid kabelanslutningar mellan irländska datacenter och Storbritanniens fastland. Samma fartyg har tidigare observerats vid nyckelpunkter nära Nordirland där transatlantiska kablar möts.

Rysk aktivitet ökar

Det är inte första gången Ryssland riktar sig mot denna infrastruktur. Under 2023 bröt ett ryskt fartyg avsiktligt en kabel mellan Shetlandsöarna och Storbritannien, och i Finska viken drog ett kinesiskt ägt, ryskt bemannat fartyg sitt ankare genom en kabel som kopplar Finland till Estland. Rysslands kapacitet att utföra denna typ av sabotage är betydande, med specialiserade ytfartyg och ubåtar som Belgorod, en gigantisk ubåt med en mindre djuphavsubåt i sin undervattensdocka.

Historiskt sett har kabelsabotage använts för spionage och underrättelseinhämtning, men idag är kablarna ännu viktigare. Cirka 85 % av världens internettrafik går genom undervattenskablar, vilket gör dem till livsnerven för global kommunikation och handel, något som jag tycker är helt galet!

Mer än bara internet

Ryssland har också kartlagt kopplingslinjer för vindkraftsparker och gasledningar i Nordsjön. Tysklands försvarsminister Boris Pistorius har pekat ut Ryssland som huvudansvarig för dessa hot. Den ökade ryska aggressiviteten har gjort kabelsäkerhet till en prioriterad fråga för både EU och NATO. Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Nederländerna överväger att utrusta sina fartyg med teknik för kabelskydd, såsom undervattensdrönare och tidiga varningssystem.

Syfte och konsekvenser

Syftet med dessa attacker verkar i nuläget vara att skapa störningar och olägenheter. Det har rapporterats att Storbritannien redan avlägsnat minst en rysk övervakningsenhet från en kabel, även om detta har hållits hemligt. Det är dock troligt att fler sådana enheter finns, med tanke på den omfattande ryska aktiviteten.

Att skära av en enskild kabel orsakar stora problem, men ett omfattande sabotage mot ett nätverk av kablar, särskilt transatlantiska, skulle vara en katastrof. Dessa kablar är avgörande för global kommunikation, handel och säkerhet.

Kan vi slå tillbaka?

En direkt motattack i samma skala är osannolik. 95 % av Rysslands kablar ligger på land, vilket gör dem svåra att attackera på samma sätt. Det är dock tydligt att Europas länder nu tar hotet på allvar och förbereder sig för att försvara denna kritiska infrastruktur. Något som måste korrigeras.

Undervattenskablar är inte bara teknologi – de är ryggraden i den moderna världen. Att skydda dem från sabotage är inte längre en nationell fråga, utan en global prioritet.

Related news