EU:s träningsuppdrag på ukrainsk mark är bara en tidsfråga
Olha Stefanishyna, Ukrainas vice premiärminister för europeisk och euroatlantisk integration samt justitieminister, har sagt att det är en tidsfråga innan EU-instruktörer börjar genomföra träningsuppdrag för den ukrainska militären på ukrainsk mark.
Jag håller helt med Stefanishyna. Vi tvingas till detta pga Ryssands agerande. Europa har vaknat upp i en värld där grannen är kapabel till att angripa och offra sitt folk för krig. Europa äger problemet och det gamla svenska talesättet:
”- Bättre att möta fienden vid deras grind, än att fienden kommer till din grind”
passar väldigt bra in för Europa idag.
Även om detta är välkommet, finns det tre viktiga aspekter att beakta:
- Erfarenhet och relevans: Vad kan instruktörer, som i bästa fall har erfarenhet av polisiära insatser, lära en armé som har omfattande erfarenhet av att strida i ett pågående krig?
Erfarenheten visar att västerländska instruktörer snabbt slutar undervisa och istället börjar lära sig av de ukrainska soldaterna. Det enda där de kan bidra med verklig expertis är hanteringen av teknisk utrustning.
När det gäller taktiska stridsmetoder i modern krigföring, måste många av de ukrainska soldater som utbildats i Europa ändå återutbildas i fält. Det är först på slagfältet som deras färdigheter finslipas till hög nivå. - EU:s militära ambitioner: Om Europa på allvar överväger att skapa egna säkerhetsstyrkor och vill bygga upp stridsdugliga arméer, borde de aktivt söka möjligheter att skicka sina soldater till Ukraina.
Deltagande i verkliga strider skulle ge dem den erfarenhet av modern krigföring som är nödvändig. En armé som aldrig har varit i strid är ingen riktig armé – det är civila i uniform med mycket begränsad kapacitet.
För att bygga verkligt starka och kompetenta försvarsstyrkor måste de utsättas för verklighetens krig. Ukraina kan erbjuda den möjligheten. - Utmaningen med instruktörers erfarenheter: Om instruktörerna har tidigare krigserfarenhet är det förstås en fördel.
Problemet är dock att deras erfarenhet ofta baseras på att ha tillhört den överlägsna sidan i konflikter, där deras resurser och teknik har dominerat fienden.
Kriget i Ukraina har däremot omdefinierat många av de traditionella strategierna, särskilt genom den omfattande användningen av drönare.
Dessa förändrar dynamiken på slagfältet och kräver nya metoder och tänkesätt, något som även erfarna instruktörer kanske saknar erfarenhet av.
Budskapet är tydligt
EU är välkomna att delta och lära sig av det ukrainska försvaret. ”Vi är redo att utbilda dem,” avslutar Stefanishyna.