Gästskribent

Ukrainas mobilisering – en kritisk granskning

I denna artikel argumenterar vår gästskribent för att Ukraina måste mobilisera sin ungdom i landet.
Ukrainas mobilisering – en kritisk granskning

I denna artikel argumenterar vår gästskribent för att västvärlden måste ta starkare åtgärder för att isolera Ryssland och dess ledarskap.

Jag har tidigare skrivit om att Ukraina bör rekrytera kvinnor till fronterna vi har även publicerat en tidigare gästskribent som har skrivit om Uppmaning om mobilisering av 18-25-åringar i Ukraina.

Nu till vår Gästskribent som kommer från Ukraina och hans artikel:

Ukrainas mobilisering

Att tala om Ukrainas brister i kriget är inte populärt. De flesta vill höra om segrar, framgångar och en stadig väg mot seger. Jag förstår det – vi söker alla hopp i en mörk tid. Men att blunda för problem och utmaningar gynnar ingen. Och just nu är Ukrainas mobiliseringspolitik ett av de största problemen i kriget.

Från dag ett har Ukrainas största svaghet varit bristen på soldater och resurser för att försvara sig. Det var därför Ryssland trodde att de kunde ta landet på en vecka. Det hände inte, men kriget har blivit ett utdraget utmattningskrig där manpower är lika viktigt som vapen.

Ukraina står inför en paradox: Det finns nästan 870 000 män i åldern 18–24 år, men de har hittills i stort sett varit fredade från mobilisering.

Ukraina står inför en paradox: Det finns nästan 870 000 män i åldern 18–24 år, men de har hittills i stort sett varit fredade från mobilisering. Den officiella motiveringen har varit att de behövs för framtidens ekonomi, att de är Ukrainas framtid och att de inte får gå förlorade i kriget. Men vilken framtid finns det om landet förlorar?

Zelenskys försvar och den amerikanska frustrationen

När den nya amerikanska säkerhetsrådgivaren nyligen påpekade att Ukraina måste lösa sina mobiliseringsproblem för att få fortsatt stöd, svarade Zelensky på ett passivt-aggressivt sätt. Han påpekade att om väst levererade allt de lovat, skulle Ukraina ha 100 delvis beväpnade brigader. Hur skulle de kunna beväpna fler?

Det är ett undvikande svar. Sanningen är att Ukraina inte har lyckats skapa en effektiv mobiliseringskampanj. Myndigheternas retorik kring att ta värvning har varit usel, och när unga män tvingas ut i kriget har det skett under hastiga, illa planerade och kaotiska omständigheter.

Resultatet? En hel brigad på 1500 nyligen mobiliserade soldater rymde vid första striden. 500 var fortfarande borta flera dagar senare. Inte för att de var fega, utan för att de inte var förberedda.

Zelensky såg misstaget och agerade snabbt – på 36 timmar beslutades att nyrekrytering inte skulle skickas direkt till nya brigader utan integreras i erfarna enheter först. Ett bra beslut, men det avslöjar hur illa hanterad mobiliseringen varit.

Misslyckad mobilisering eller ovilja att engagera sig?

Ett av de största misstagen i Ukrainas mobilisering är att den har varit allt eller inget. Antingen skickas du till frontlinjen – eller så gör du ingenting.

Men varför utnyttjas inte dessa unga människor i den militära ekonomin?

  • Varför arbetar de inte i vapenfabriker?
  • Varför gräver de inte skyttegravar eller bygger försvar?
  • Varför används de inte inom cyberkrigföring, logistik, signalspaning eller kommunikation?
  • Varför får de inte skapa innovativa lösningar för krigsföringen?

Varje soldat vid fronten kräver tre personer bakom linjerna för att fungera. Ändå är hundratusentals unga ukrainare helt frånkopplade från kriget.

Och medan de sitter på kaféer i Lviv och diskuterar Sartres existentialism, kämpar deras äldre bröder, fäder och farbröder vid fronten – och de vinner inte.

Den stora faran är en förändrad politisk karta

Om Ukraina inte snabbt förändrar sin mobiliseringsstrategi riskerar det att tappa stöd. USA:s nya administration är mer transaktionell – det vill ha resultat för sina investeringar.

Och om Ukraina inte ens kan övertyga sina egna unga män att försvara sitt land, hur ska det då övertyga USA att skicka mer stöd?

Situationen blir ännu farligare i Europa:

  • Tyskland går till val och kan svänga.
  • Kroatien valde en prorysk president.
  • Ungern och Slovakien är redan emot stöd till Ukraina.
  • Österrike lutar åt en högernationalistisk linje som kan förändra EU:s stöd.

Om EU splittras i sin hållning, kan Ukraina förlora stödet snabbare än det tror.

Detta kan vara segerns år – om Ukraina förändrar sin inställning

2025 kan vara året då Ryssland knäcks. Men det kräver att Ukraina inser allvaret och förändrar sin inställning till mobilisering.

Det handlar inte om att kasta alla unga män i döden vid fronten. Det handlar om att skapa en krigsekonomi där alla bidrar.

Om Ukraina inte övertygar sin egen ungdom att försvara sitt land, kommer väst snart att sluta göra det åt dem.

Och det kan kosta dem allt.

Related news