Nyhet

Ryssland kastas ut från Tartus hamn i Syrien

Den syriska regeringen har officiellt hävt avtalet med Ryssland om hamnen i Tartus, där en av Rysslands viktigaste marinbaser i Mellanöstern är belägen.
Ryssland kastas ut från Tartus hamn i Syrien

Ryssland kastas ut från Tartus hamn i Syrien

Den syriska regeringen har officiellt hävt avtalet med Ryssland om kontrollen över hamnen i Tartus, där en av Rysslands viktigaste marinbaser i Mellanöstern är belägen. Beslutet innebär att alla intäkter från hamnens verksamhet nu går direkt till den syriska staten, enligt Riad Joudi, chef för tullförvaltningen i Tartus-provinsen, som bekräftade beslutet i en intervju med den syriska nyhetsbyrån Al Watan.

Slutet på ett 49-årigt avtal

Avtalet om Tartus skrevs under 2019 och skulle gälla i 49 år. Ryssland investerade 500 miljoner dollar i projektet för att säkerställa sin långsiktiga närvaro i regionen, men med Assad-regimens fall har den nya syriska regeringen brutit alla avtal och tagit tillbaka kontrollen.

Beslutet är en enorm prestigeförlust för Moskva, som även förlorar tillgången till sin strategiska flygbas Hmeimim i Latakia. Efter att regimen störtats försökte Kreml etablera direktkontakt med Syriens nya ledarskap för att behålla sina militära positioner i landet, men dessa försök har misslyckats.

Ryska militärfartyg portas från Tartus – Utrustning strandsatt

Den syriska regeringen har också gett Ryssland order att inte lägga till i Tartus hamn, vilket innebär att ryska flottan inte kan hämta sin kvarlämnade utrustning eller personal. Detta innebär att ryska S-300 luftvärnssystem, bepansrade fordon och stridsvagnar nu är strandade vid hamnen utan möjlighet att transporteras tillbaka till Ryssland. Militär personal tvingas nu antingen flyga hem eller köra landvägen.

Detta drastiska agerande från Syriens nya regering visar att Rysslands inflytande i Mellanöstern är i fritt fall. Moskvas militära och diplomatiska nederlag i regionen fortsätter att fördjupas, samtidigt som det ekonomiska och militära trycket på Kreml ökar på hemmaplan.

Ett symboliskt slag mot Putin

Detta är mer än ett ”hugg i ryggen” för Moskva – det är en direkt förödmjukelse för Kreml. Att tvingas lämna en nyckelhamn där man investerat hundratals miljoner dollar utan möjlighet att ta med sig sin utrustning, är ett hårt slag mot Rysslands geopolitiska strategi och militära kapacitet.

I takt med att Ryssland förlorar sina strategiska positioner i Mellanöstern och andra regioner, blir det allt tydligare att Kremls militära äventyr i Ukraina och globala ambitioner får allt högre kostnader – både ekonomiskt och diplomatiskt.

Related news