Ryska sommaroffensiven
Det råder nu inga tvivel om vad Ryssland försöker uppnå i förhandlingarna, eller snarare, i icke-förhandlingarna. Processen har redan dragits ut i över hundra dagar, och mycket tyder på att inga verkliga resultat kommer förrän tidigast till hösten. Men varför har Ryssland varit så mån om att förhandla om tid, snarare än konkreta villkor?
Svaret är enkelt: för den ryske diktatorn handlar det inte om diplomatiska framgångar eller att gå till historien som en fredsmäklare. Han vill bli ihågkommen som en erövrare, en militär ledare – en general. Tidsfördröjningen används därför för att genomföra en stor sommaroffensiv, oavsett kostnader i manskap eller materiel. Till varje pris vill han kunna stå inför världen i höst och säga: ”Jag är en överbefälhavare.”
Var kommer Ryssland slå till?
Vi har två möjligheter
Det ryska angreppet formas nu kring två parallella strategier; En opportunistisk och en planerad.
- Det opportunistiska scenariot innebär att Ryssland pressar på flera fronter samtidigt: i söder, i öst och till och med mot Sumy-regionen i norr. Om Ukrainas försvar skulle brista någonstans, kan Kreml kalla det en ”huvudriktning” – även om det i praktiken rör sig om en chansning.
- Det planerade scenariot fokuserar däremot på Donetskregionen, och i synnerhet på det så kallade ”Konstantinovka-distriktet”, som omfattar Konstantinovka, Druzjkivka, Slovjansk och vidare mot Luhansk. Detta anses vara det mest realistiska målet – svårforcerat, men mer greppbart än till exempel ett stormanfall mot Zaporizjzja, Cherson eller Charkiv. Att förklara en seger i en by som Pjatikhatky eller Mala Shcherbakivka skulle knappast övertyga ens den mest Kremlvänliga tittaren – men Donbass? Det kan säljas som ett historiskt ”befriande”, särskilt med narrativet om åtta år av krig i regionen.
Konstantinovka är ett strategiskt nav under rysk press
I Konstantinovka-området försöker ryska styrkor avancera från tre olika håll. Än så länge har de inte lyckats, men striderna är intensiva, särskilt kring staden Chasiv Yar. Ukrainska styrkor försvarar staden under mycket svåra förhållanden. Om fienden bryter igenom där, öppnas vägen mot Konstantinovka och Druzjkivka, där ryskt artilleri redan kan nå målen direkt.
Terrängen gynnar än så länge Ukraina, men med varje dag blir det mer vegetation, vilket begränsar drönarens effektivitet och gynnar ryska stormtrupper. Norrut finns tät skog, vilket komplicerar situationen ytterligare.
I Toretsk har Ryssland misslyckats att ta staden trots flera försök, inklusive av 8:e armén som nu fastnat där likt 51:a tidigare. Vissa mindre framryckningar har dock skett i söder. För att kunna fortsätta framåt krävs att två ukrainska utbuktningar skärs av, något som Ryssland ännu inte lyckats med. Utan det är vidare avancemang logistiskt riskabelt och potentiellt självmord.
Andra fronter med låg effekt trots stora ambitioner
I Lyman-regionen har striderna pågått länge, och nyligen har Ryssland börjat testa nya taktiker, bland annat motorcykel burna stormtrupper. Än så länge har det inte gett några resultat. Även där är ”grönskan”, alltså tät vegetation, en faktor som påverkar båda sidor.
Vid Pokrovsk är ryska stormanfall särskilt intensiva. Logiken är tydlig: om inte Konstantinovka går att ta, vill ryssen prova med att kanske lyckas där istället? Att erövra Pokrovsk och nå gränsen till Dnipropetrovsk eller Zaporizjzja-regionen skulle inte ge något strategiskt övertag, men kan användas i inrikespolitiken som en symbolisk seger.
Problemet för Ryssland är otillräckliga resurser
Den största utmaningen för Ryssland är densamma som tidigare: de försöker anfalla överallt (samtidigt) men saknar manskap och utrustning för att genomföra det. Många av stormanfallen slutar inte bara utan framgång, utan med förlorade positioner.
Motorcyklar må vara flexibla, men de är inga ersättare för de stridsvagnar och pansarfordon som Ryssland nu lider kronisk brist på.
Om du vill stödja oss?
Svensk Krigare är en organisation dedikerad till att hjälpa och stödja svenska krigare, instruktörer och behövande i Ukraina. Genom att du blir en av oss och blir en Svensk Krigare kan vi förstärka vårt arbete och göra en verklig skillnad på plats.
Som Svensk Krigare har du två nivåer att välja på:
- Svensk Krigare – Stödmedlem: 48 kr/månad
- Genom att bli en Stödmedlem bidrar du med 48 kr varje månad.
- Svensk Krigare – Elitmedlem: 189 kr/månad
- Genom att stödja oss med 189 kr varje månad blir du en Svensk Krigare.
Att bli Svensk Krigare innebär inte bara att du ger ekonomiskt stöd, utan också att du visar ditt engagemang och stöd för vår sak. Tillsammans kan vi göra skillnad och bidra till en bättre framtid för de som kämpar och de som är i behov.
Klicka här för att bli Svensk Krigare – Medlem
Tack för ditt stöd och engagemang!