Rapport

Positiva rapporter från Kharkiv fronten

Fronten vid Kharkiv har varit lång ifrån stillastående, utan präglas av ett konstant flöde av strider fram och tillbaka.
Positiva rapporter från Kharkiv fronten

Rapport från Vovchansk

Fronten vid Kharkiv har inte varit stillastående, utan präglas av ett konstant flöde av strider fram och tillbaka. Ryssarna har försökt hålla sin position, särskilt i Vovchansk. Den ukrainska kampanjen har däremot varit att undergräva ryssarnas förmåga att försvara deras positioner och detta har Ukraina gjort ihärdigt och intensivt.

Ukrainas luftanfall och deras envisa strategi att blockera varje ryskt försök att förbättra sin position har äntligen gett resultat. Ryssarnas strategi var att skapa en buffertzon för att stoppa de upprepade ukrainska räderna över gränsen. Ryssarnas sekundära mål var att kombinera operationer för att så småningom attackera Kupiansk, en viktig defensiv stad i den nordligaste delen av östfronten.

Fronten vid Kursk påverkar positivt

Operationen i Kursk förhindrade dock båda sidor från att genomföra sina planer fullt ut. Den ökade användningen av drönare, både för spaning och anfall, har ytterligare isolerat de ryska styrkorna i Vovchansk från sina försörjningslinjer och förstärkningar.

Ett ukrainskt Mig-29-anfall med GBU-39-bomber, försedda med fördröjda tändsatser, träffade den ryska huvudbasen i staden, som låg i det tidigare sjukhuset, och jämnade ner den totalt. Det tros att ryska befälhavare och två ryska kompanier förstördes i attacken.

Ukraina vinner mark

Ryssarna har försökt driva ut de ukrainska styrkorna från Tike, öster om Vovchansk, med hjälp av bomber och termobarisk artilleri, men har misslyckats. Tike ligger på en höjd, och ukrainarna har kunnat förutse ryska anfallsförberedelser och avsluta dem innan de ens hunnit börja, oftast genom artillerianfall.

I en snabb manöver lyckades de ukrainska styrkorna i norra Vovchansk avancera österut, samtidigt som styrkor från Tike rörde sig västerut. De möttes i mitten och skapade för första gången en enad front.

Ryssland har för tillfället inte tillräckliga med resurser för att göra någon verklig skillnad på denna front, och till viss del gäller det även för Ukraina. Men Ukraina utnyttjar sina resurser maximalt för att skapa framtida fördelar.

Fronten vid Pokrovsk är svår

Detta är åtminstone goda nyheter då fronten i Pokrovsk fortsätter att vara extremt påfrestande, med ständiga små ryska framsteg. De har ännu inte gett upp sina försök att avancera, trots de enorma förlusterna.

Related news