Nyhet

Slag mot Putins krigsmaskin när Saudiarabien ökar oljeproduktionen

Saudiarabien är redo att överge sitt mål om att hålla råoljepriset vid $100 per fat när landet nu planerar att öka sin produktion, vilket signalerar att de accepterar lägre priser
Slag mot Putins krigsmaskin när Saudiarabien ökar oljeproduktionen

Saudiarabien ökar sin oljeproduktion

Saudiarabien är redo att överge sitt mål om att hålla råoljepriset vid $100 per fat när landet nu planerar att öka sin produktion, vilket signalerar att de accepterar lägre priser, enligt Financial Times.

Trots tidigare produktionsnedskärningar av OPEC+-medlemmar, som syftade till att hålla priserna höga, sjönk Brent-råoljepriset under $70 tidigare denna månad, det lägsta sedan december 2021. Trots detta planerar Saudiarabien att öka produktionen från och med 1 december, vilket potentiellt förlänger perioden med lägre priser. Detta markerar en förändring från landets tidigare fokus på prisstabilisering.

En ökad oljeproduktion från Saudiarabien, särskilt om den kombineras med lägre priser, kommer sannolikt att slå hårt mot den ryska ekonomin. Experter har sagt till Newsweek att detta drag skulle ”belasta” Rysslands budget, som redan är under press på grund av invasionen av Ukraina.

Ryssland är beroende av högt oljepris för sitt krig

Ryssland är starkt beroende av oljeintäkter för att finansiera sin ekonomi och sina militära insatser i Ukraina. Orysia Lutsevych, chef för Ukraina-forumet vid Chatham House, kommenterade:

”- Olja och gas förblir en av de huvudsakliga inkomstkällorna för Rysslands budget. Trots EU pristak på olja har Ryssland hittills lyckats öka sina intäkter, vilket är avgörande för att finansiera kriget i Ukraina. En betydande prissänkning på olja skulle skapa ytterligare påfrestningar på Rysslands budget.”

När Saudiarabien ökar tillgången kan globala oljepriser sjunka, vilket ytterligare pressar Ryssland, särskilt med tanke på de rådande sanktionerna och konflikten i Ukraina. Minskade oljeintäkter skulle ytterligare försvaga Rysslands ekonomiska stabilitet och påverka centrala regeringssektorer, inklusive militären, något som jag har skrivit om igår Rysk ekonomi i fritt fall. Ökad konkurrens på oljemarknaden kan dessutom undergräva Rysslands marknadsandel och ekonomiska motståndskraft.

Saudiarabien står under ökat tryck att justera sin oljeproduktionsstrategi i takt med att utbudet från icke-OPEC-länder, som USA, ökar och efterfrågan från Kina försvagas.

Trots att Brent-råoljan i genomsnitt låg på $73 per fat i september på grund av regionala konflikter, skiftar Saudiarabien nu sina prioriteringar. Även om landet behöver oljepriser nära $100 per fat för att balansera sin budget och finansiera stora projekt, är de inte längre villiga att förlora marknadsandelar. De planerar att gradvis öka produktionen och förlita sig på utländska reserver och statsskuld för att hantera lägre priser, vilket signalerar en strategisk förändring för att bevara sin marknadsdominans.

Sammanfattning

Om OPEC-medlemmar som Irak och Kazakstan inte uppfyller sina kvoter överväger Saudiarabien att öka produktionen snabbare.

Detta kan slå hårt mot den ryska ekonomin, då den ökade konkurrensen på oljemarknaden kan underminera Rysslands marknadsandel och försvaga landets ekonomiska motståndskraft ytterligare.

Related news