Rapport

Positiva rapporter från Vovchansk

Som ni vet har de ukrainska styrkorna framgångsrikt drivit ut ryssarna norr om staden, och i ett försök att vända den ryska situationen i Vovchansk, lanserade ryssarna en motoffensiv med målet att återta fabriken i området
Positiva rapporter från Vovchansk

Rapport från Vovchansk

Som ni vet har de ukrainska styrkorna framgångsrikt drivit ut ryssarna norr om staden, och i ett försök att vända den ryska situationen i Vovchansk, lanserade ryssarna en motoffensiv med målet att återta fabriken i området. Efter att Ukrainska-krigarna körde ut ryssarna från fabriken och tiog tillbaka flera gator, har ryssarna börjat gräva tunnlar för att dölja sina rörelser.

Akhmat sätts in för motivation

För att ryssarna ska kunna tvinga sina styrkor att avancera utan att vika sig, har de tagit in tjetjenska Akhmat-trupper för att agera som spärrtrupper och ”motivation” för att få de trasiga och omotiverade ryska-soldater att attackera. Det faktum är att de nu använder dessa tjetjener säger mycket om tillståndet hos de ryska styrkorna. De är helt enkelt uttömda, med låg moral och på gränsen till myteri. Tjetjenerna trivs dock bäst när de får avrätta soldater som vägrar lyda order och tvingar de andra till underkastelse genom att sätta skräckexempel. Faktisk strid ser Akhamat-trupperna som under deras värdighet.

Den ryska inkompetenta attacken

Den ryska attacken involverade cirka 18 MTLB-fordon från 82 motoriserade infanteriet, med ryska soldater staplade ovanpå dessa fordon. De försökte snabbt avancera längs gatorna mot fabriken. Ukrainska drönaroperatörer från 52 infanteriet upptäckte dem och slog ut dem ganska snabbt. Hur ryssarna kunde tro att det skulle bli så enkelt är ofattbart.

Totalt dödades och skadades 125 ryska soldater och 17 av de 18 fordonen förstördes.

Än en gång ser vi hur oerfarna ryska officerare använder sig av köttvågstaktik när inget annat fungerar, vilket inte på något sätt förbättrat deras situation i Vovchansk, utan snarare försämrat den.

Ryssland använder OAB-900 bomb

Vid denna punkt tycks ryssarna ha beslutat att hämnas på fabriken, som fortfarande är den mest befästa och svåraste positionen i staden. Om de inte kunde ta den skulle inte heller ukrainarna få behålla den – därav användningen av den massiva OAB-900 termobariska bomben.

Den enorma explosionen och den förödande effekt som dessa bomber har, måste ha varit skrämmande för de ukrainska försvararna, men de håller fortfarande sina positioner, och ryssarna är för utmattade och underbemannade för att återta fabriken.

Sammanfattning

Samtidigt som ryssarna fortsätter att göra långsamma framsteg på andra håll, kryper de närmare Pokrovsk. Putins senaste uttalande om att han inte är intresserad av fredssamtal och att han kommer att fortsätta kriget tills de fyra annekterade regionerna är under full kontroll, har återigen bekräftats.

Han tror att han vinner – och ur hans perspektiv gör han det. Genom att ta mark och behålla initiativet vid frontlinjen, mäter Putin sin framgång. Tills Ukraina kan vända denna utveckling kommer Putin inte att stanna.

En professor som nyligen vittnade inför kongressen sa att han ser hela situationen som en matematisk ekvation, ”x-1”. X är det vi borde göra för att hjälpa Ukraina, medan -1 representerar att vi alltid är ett steg bakom och agerar för sent. Tills vi börjar agera proaktivt, kommer situationen bara att förvärras.

Related news