Nyhet

Sentient AI är ett avancerat övervakningssystem

Med den senaste tidens utveckling inom artificiell intelligens öppnas nya möjligheter för att övervaka och påverka globala konflikter. För Ukraina, som kämpar mot den ryska aggressionen, kan USAs hemliga AI-system, Sentient, spela en avgörande roll
Sentient AI är ett avancerat övervakningssystem

Sentient AI hjälper Ukraina

Med den senaste tidens utveckling inom artificiell intelligens öppnas nya möjligheter för att övervaka och påverka globala konflikter. För Ukraina, som kämpar mot den ryska aggressionen, kan USAs hemliga AI-system, Sentient, spela en avgörande roll. Genom att övervaka och analysera enorma mängder data i realtid kan detta AI-system inte bara spåra ryska militära rörelser utan också förutse deras nästa drag, vilket ger Ukraina en strategisk fördel i kriget.

Vad är Sentient AI?

Sentient AI är inte ett framtidsscenario – det är ett topphemligt AI-system som tillhör USAs National Reconnaissance Office, kallat Sentient. Under de senaste veckorna har delar av detta hemliga program delvis offentliggjorts, främst på grund av en AI-konferens.

Vad vi vet är att dess främsta användning är att bearbeta tiotusentals bilder från satelliter och andra militära källor varje timme. Systemet analyserar inte bara bilderna och uppmärksammar operatörer om vissa parametrar kräver det, utan det kan också dirigera satelliter och andra system, inklusive signalspaning, helt på egen hand. Detta gör att det kan aktivt undersöka vad det anser vara misstänkt aktivitet.

Var och när används Sentient AI?

På senare tid tros Sentient ha spårat, genom att analysera tusentals bilder som samlats in globalt, mönster från den ryska ”mörka tankflottan” så att deras positioner är kända hela tiden. Sentient tros också ha bidragit, tillsammans med det privatägda BlackStar AI-systemet, till Ukrainas förmåga att förstöra en stor del av den ryska Svartahavsflottan.

Det är nästan säkert att Sentient var inblandat i att varna amerikanska militära befälhavare om aktiveringen av de iranska missilerna som attackerade Israel och till och med det ursprungliga angreppet på Ukraina.

Omfattningen av Sentient är klassificerad, men det är mycket mer kapabelt och alltomfattande än vad någon utanför programmet kan föreställa sig. Kanske med undantag för kineserna, som utvecklingsmässigt inte ligger långt efter.

Syftet med dessa system är mycket mer komplext än att bara spionera. Det handlar om att samla tillräckligt med information för att faktiskt kunna förutse vad som kan hända härnäst.

Sentient finns här och nu, varje dag. Det är mer kraftfullt än vad allmänheten skulle känna sig bekväm med, men det är absolut avgörande för att hålla USA vaksamt över vad som händer i världen.

Related news