Nyhet

Ryssland hotar oss svenskar som har stridit i Ukraina

Den senaste nyheten från TV4 om den ryska ambassadens hot mot svenska frivilligsoldater som strider för Ukraina visar en ny, oroande utveckling i Rysslands propagandakrig.
Ryssland hotar oss svenskar som har stridit i Ukraina

Ryska ambassadens hot till oss svenskar

Den senaste nyheten från TV4 om den ryska ambassadens hot mot svenska frivilligsoldater som strider för Ukraina visar en ny, oroande utveckling i Rysslands propagandakrig. Ambassadens sociala medier har hängts ut en svensk soldat, med en klar varning till andra som valt att stötta Ukraina. Detta är inte bara ett brott mot vedertagna diplomatiska normer, utan även ett försök att sprida rädsla och tysta de som valt att stå upp för frihet och rättvisa.

För oss svenskar som har valt att hjälpa Ukraina, vare sig vi har tjänstgjort som soldater eller stöttat på andra sätt, är det viktigt att vi inte låter oss skrämmas eller tystas av denna typ av retorik. Vi har sett krigets grymhet på nära håll, och vi vet vad som står på spel – inte bara för Ukraina utan för hela Europas säkerhet. Att Ryssland fortsätter med dessa gangsterliknande metoder understryker bara hur desperata de är att kontrollera narrativet och misskreditera dem som vågar stå emot deras aggression.

Ryssland kallar oss Nazister

Att ambassaden väljer att kalla svenskar för nazister och legosoldater är både felaktigt och kränkande. Vi som stöttar Ukraina gör det inte för pengar eller ideologiska drivkrafter som Ryssland vill påstå, utan för att vi tror på att Ukraina bör ha sin självständighet för istället för att det har blivit brutalt invaderat av Ryssland. Det är ett krig för mänskliga rättigheter, och vi har valt att vara på rätt sida av historien.

Det är också avgörande att svenska myndigheter och media fortsätter att rapportera sanningen om konflikten och inte låter sig tystas av den ryska propagandan. Ambassadens försök att koppla svenskar till nazism och fascism är en del av ett bredare mönster där Ryssland försöker smutskasta alla som motsätter sig deras regim och krigsinsatser. Som Paasikivi nämner i artikeln, har Ryssland en tendens att kalla alla som inte håller med dem för nazister, vilket är en extremt missvisande retorik.

Detta betyder att vi gör något bra

Det intressanta med detta, är att det betyder att vi gör något bra, så bra så att det påverkar Ryssland så mycket att den Ryska ambassaden måste hota oss.

Vi svenskar som hjälper Ukraina måste fortsätta att göra det vi gör, utan att vika oss för hot och skrämseltaktik. Vår insats är viktig, inte bara för Ukrainas frihet, utan för att visa världen att rättvisa och solidaritet alltid kommer att övervinna tyranni och despotism. Vi står tillsammans i denna kamp, och det är avgörande att vi inte låter Rysslands retorik påverka vårt engagemang eller vår vilja att hjälpa till.

Så till alla som kämpar eller på annat sätt stöttar Ukraina: var stolta över ert bidrag. Vi gör skillnad.

Vill du också stötta oss? Du kan bli månadsgivare för vår kamp.

Related news