Nyhet

Frontlinjeofficer, anklagad för att vara berusad och skicka soldater på självmordsuppdrag

Den ryska regimen har försvarat en ryskofficer, som är anklagad för att vara berusad och skicka soldater på självmordsuppdrag. Detta har skapat ilska
Frontlinjeofficer, anklagad för att vara berusad och skicka soldater på självmordsuppdrag

Ryska regimen försvarar samma officer

Enligt en artikel i Daily Telegraph har ett försök från den ryska regimen att försvara en frontlinjeofficer, anklagad för att vara berusad och skicka soldater på självmordsuppdrag, fått motsatt effekt och skapat en ny kontrovers i Ryssland.

Vladimir Solovyov, en känd programledare på den statliga ryska TV-kanalen Rossiya-One, försvarade offentligt överste Alexei Ksenofontov, som blivit anklagad av soldatänkor för att ha varit berusad när han skickade deras män till döden. Solovyov kallade kvinnorna för lögnare och beskrev Ksenofontov som en ”normal och tänkande befälhavare” och en ”hjälte”, då han i april tilldelades utmärkelsen ”Rysslands hjälte”.

Att försvara fyllot förvärras ilskan

Trots Solovyovs försök att försvara Ksenofontov har detta endast ökat ilskan bland de drabbade kvinnorna och förvärrat Kremls besvär. Det oberoende Telegram-kontot Astra, som publicerade de ursprungliga klagomålen, rapporterade att de har mottagit dussintals meddelanden från anhöriga till soldater efter Solovyovs försvarstal. Flera kvinnor har öppet kritiserat Ksenofontov och önskat honom samma öde som deras döda makar.

En kvinna uttryckte på det statskontrollerade sociala nätverket VK att hon hoppades att Ksenofontov skulle dö som hennes man hade gjort, och utmanade Solovyov att tala med alla de kvinnor som förbannade honom.

Att kritisera den ryska militären är extremt farligt för ryska medborgare, då det ofta leder till arresteringar och anklagelser om att ”misskreditera den ryska armén”, vilket kan resultera i fängelsestraff. Tidigare har mödrar och fruar till ryska soldater haft ett visst utrymme att uttrycka sitt missnöje, men polisen har nu börjat slå ner hårdare även mot dessa grupper.

En av kvinnorna, Alina Bolvinova, beskrev i en intervju med Astra hur Ksenofontov, medan han var berusad, skickade hennes man på ett självmordsuppdrag nära Avdiivka utan tillräcklig ammunition. Hon förklarade att hennes man och hans kamrater behandlades som kanonmat.

Sammanfattning

Den ryska armén har under de senaste månaderna använt sig av massiva infanteritaktiker för att avancera på slagfältet, vilket resulterat i över 1 000 dödsfall dagligen. Kritiken mot Rysslands brutala militära metoder har varit omfattande, och ytterligare videor har visat ryska befälhavare som misshandlar unga soldater eller skickar dem på självmordsuppdrag som hämnd.

Related news