Nyhet

Statsduman förutspår att bankräntorna i Ryssland når libanesiska nivåer

Kreditkostnaderna på den ryska bankmarknaden kan snart jämställas med Libanon, som drabbats av krig och inställda skuldbetalningar 2020.
Statsduman förutspår att bankräntorna i Ryssland når libanesiska nivåer

Rysslands centralbank kan höja räntan till 20 %

Kreditkostnaderna på den ryska bankmarknaden kan snart jämställas med Libanon, som drabbats av krig och inställda skuldbetalningar 2020. Ordföranden för Statsduman kommitté för finansiella marknader, Anatoly Aksakov, sa att Rysslands centralbank kan höja räntan till 20 % den 25 oktober för att få inflationen att återgå till 4 %. Centralbanken i Libanon håller också räntan på 20 %.

”- Penningpolitiken kommer att vara stram. Centralbanken kommer därför att höja nyckelräntan till de gränser som krävs för att nå målet,”

citeras Aksakov av TASS.

Ryska nyckelräntan höjs

Det finns dock ännu mer radikala prognoser. Centralbanken kan höja nyckelräntan till 22 %, enligt Mikhail Vasiliev, chefsanalytiker på Sovcombank.

I september höjde regulatorn nyckelräntan till 19 % per år och övervägde att höja den till 20 % som ett alternativt scenario.

Räntehöjningen påverkar industriverksamheten negativt. Affärsaktiviteten i den ryska tillverkningssektorn sjönk under 50 poäng i september för första gången sedan våren 2022, vilket innebär en recession. Kostnaderna ökar snabbt på grund av inflation och stigande logistik kostnader, och dessa överförs främst till konsumenterna – prisökningstakten var den högsta på nästan ett år. Enligt Centrum för makroekonomisk analys och kortsiktig prognos (CMASF) ger tillverkningsföretag redan upp en fjärdedel av sina vinster för att betala av lån.

När det gäller räntor har Ryssland redan nått nivåer som liknar konkursdrabbade stater och länder i tredje världen.

Den nuvarande räntan i Ryssland är högre än i Zambia (13,5 %), Gambia (17 %) och Pakistan (17,5 %), och kommer snart att vara högre än i Angola (19,5 %). Räntan kunde ha jämställts med Zimbabwe, men landets centralbank höjde den från 20 % till 35 %.

Related news