Rapport

Rysk numerära överlägsenhet kan inte fortgå

Den ryska styrkans numerära överlägsenhet på slagfältet gentemot Ukraina kommer sannolikt att minska mot slutet av året
Rysk numerära överlägsenhet kan inte fortgå

Rysk numerära överlägsenhet kan inte fortgå

Den ryska styrkans numerära överlägsenhet på slagfältet gentemot Ukraina kommer sannolikt att minska mot slutet av året, Rapporterar den amerikanske militäranalytikern Michael Kofman.

Kofman menar att även om Kreml fortsätter att pressa Ukraina, samtidigt som ryssarna lider av höga förluster, så börjar de nu möta väldigt betydande begränsningar.

Fördelen på slagfältet kommer sannolikt att avta när vi går in i vintern och blickar framåt mot 2025, säger Kofman, som är senior fellow vid Carnegie Endowment for International Peace.

Han varnar dock för att förvänta sig att Ryssland snart kommer att få slut på utrustning eller män, detta kommer inte hända, men Kofman tror ändå att Moskva inte kommer att kunna upprätthålla nuvarande attacktempo under en längre tid.

Kofman förklarar också att Moskva ersätter betydande förluster av utrustning med vapen från Sovjettiden, men även dessa reservlager kommer inte att räcka för evigt.

Ryssland tömmer sina tillgångar från Sovjettiden, och produktionstakten för ny utrustning är ganska låg i jämförelse med förlusterna på slagfältet. Det innebär att den ryska militären alltmer tvingas anpassa taktiken för att minimera förluster, vilket också minskar deras förmåga att uppnå några operativt betydande genombrott.

De höga ersättningarna till kontraktssoldater i Ryssland visar på att rekryteringsinsatserna är under press. Kofman tror att den ryska regeringen kommer att ha svårt att upprätthålla ökningen av pengar-bonusar och förmåner som erbjuds nya rekryter.

– Det är tydligt att med den här takten av förluster kommer Rysslands kampanj för kontraktsrekrytering inte att vara hållbar. Det betyder inte nödvändigtvis att Ryssland snart kommer att ha en brist på manskap, men det är uppenbart att de stöter på svårigheter”

säger Kofman

Till exempel har det brittiska försvarsministeriet uppskattat att Kreml kommer att förlora 1 000 soldater dagligen under den kommande vintern, efter att ha lidit rekordhöga dagliga förluster i maj och september.

Sammanfattning

Det långsamma och kostsamma tempot i striderna har konsekvenser inte bara för frontlinjerna i Ukraina, utan även för Rysslands krigsekonomi. Det är oklart hur länge Moskva kan fortsätta att öka sin krigsbudget.

Related news