Rapport

Rapport från Kursk & Toretsk

Generellt sett verkar ryssarna ha drabbats av en blandning av utmattning, låg moral och ammunition brist, vilket har gett ukrainarna ett andrum de verkligen behöver.
Rapport från Kursk & Toretsk

Rapport från Kursk

Situationen i Kursk börjar framstå som något märklig. Ryssarna har gjort vissa framsteg från väster, men de har inte riktigt lagt in någon större ansträngning – och det är oklart varför. De verkade ha läget under kontroll men avbröt sedan plötsligt sin offensiv. Det var inte något som ukrainarna gjorde i området, så antingen beror det på att Ryssarna blev blockerade från Discord eller så har ryssarna fått slut på ammunition (eller både ock). Eftersom Kursk ligger längst norrut på fronten kan det ha varit så att de fick sin ammunition från de depåer som Ukraina förstörde först, då de låg närmast och kände av effekterna först. I och med den snabba ryska framryckningen fanns inga lager som kunde täcka avbrottet.

Att Discord har blivit blockerade av Ryska Kreml, skulle ha kunna påverka Rysk-styrkor negativt, kommer jag skriva om några dagar.

Ukrainarna i Kursk är inte i position att återuppta en offensiv, vilket ger dem tid att etablera försvarslinjer. En annan viktig aspekt av den ryska operationen är att den inte styrs av militären, utan av FSB. Putin, av någon anledning, som endast kan spekuleras kring (men som kan verka logiska om man tänker som en rysk diktator), verkar ovillig att utse någon att leda operationen. Tanken kan vara att detta är ”ryskt land som befrias av ryssar,” och att den som leder operationen skulle ses som en hjälte och bli populär. Och i Putins Ryssland är det bara en person som får vara populär – Putin själv.

Samtidigt är det ingen hemlighet längre att många i Moskva ställer frågor om Kursk, och ingen verkar riktigt förstå varför situationen inte har lösts.

Rapport från Toretsk

I Toretsk lyckades ukrainarna stoppa ett nytt ryskt ”spikangrepp”. Denna taktik innebar en smal framryckning med anfallstrupper för att ta sig in till stadens centrum och få kontroll över de höghus som sträcker sig längs stadens rygg. Det skulle ge dem eldkontroll över resten av området och göra det omöjligt för ukrainska styrkor att operera i staden, samtidigt som de skulle delas i två. När väl spiken hade etablerats, skulle ryssarna sprida ut sig från centrum, en taktik som de har använt framgångsrikt flera gånger.

Men ukrainarna har nu utvecklat en motstrategi. Först, när de upptäcker att en spik håller på att utvecklas, genomför de upprepade motanfall för att stoppa den. De slår ut momentet genom att förstöra de byggnader som ryssarna planerar att ta och omvandlar dem till ruiner. Sedan använder de drönare för att hålla ryssarna fast i spikens stam, tills de är för rädda för att ens titta ut genom ett fönster eftersom det finns så många drönare som väntar på dem. I ett fall fastnade en rysk soldat i ett försök att ta sig in genom ett fönster, och drönaren sprängde honom i två delar.

Därefter rycker de ukrainska elitstyrkorna in och rensar ut dem, vilket fullständigt krossade den ryska planen att snabbt ta Toretsk. Staden förblir under ukrainsk kontroll. Det var en hård strid, bokstavligen från rum till rum och från trappuppgång till trappuppgång, där varje vrå söktes igenom och fienden eliminerades.

Ryska styrkor tappar momentum?

Generellt sett verkar ryssarna ha drabbats av en blandning av utmattning, låg moral och ammunition brist, vilket har gett ukrainarna ett andrum de verkligen behöver. Dessa ammunition brister kommer dock inte att vara för evigt (om inte fler ammunitionsförråd inom kort exploderar) – högst en månad, enligt min gissning – men förhoppningsvis har vädret förändrats vid det laget. Just nu är temperaturen längs större delen av fronten mellan 13 och 23 grader på dagen. Det är ovanligt varmt och torrt med mestadels klara himlar, idealiska för militära operationer utan extrem värme och med fast mark. Ryssarna kommer nog att vara besvikna över att de inte kan maximera den möjlighet vädret ger.

Ukrainas Segerplan

På andra håll hörs upprepade rykten om att Zelenskyjs segerplan är mer genomtänkt än den verkar och de få som har sett den säger att den ”kan” fungera. Jag har skrivit en tidigare Analys om detta ”Ukrainas segerplan imponeras inte”. Samtidigt så går saker och ting som man planerar och att ha tagit fram en ”Segerplan” är tveksamt om de håller…

Att det finns en plan är ändå en moralförstärkare för alla som deltar i striderna, och det visar att de fortfarande kämpar för att vinna. 80 % av ukrainarna sägs tro att de kan vinna om de får tillräckligt med resurser för att klara uppgiften.

Vill ni att Ukraina ska vinna eller inte?

Jag upprepar detta ofta; Men vi ger dem inte tillräckligt för att vinna, bara för att överleva. Något måste förändras. Detta är budskapet vi måste sprida till alla. Militärt bistånd är bra, men frågan är: vill vi att Ukraina ska vinna eller bara överleva och stå inför en orättvis fred med Putin som diktator?

Om svaret är nej, då är svaret att kampanja för ett segerbistånd. Jag kommer göra det till min mission att få alla som vill lyssna att förstå det enkla budskapet: Vill ni att Ukraina ska vinna eller inte? Då måste vi agera om ni vill det.

Related news