Nyhet

Ryska räntan når 21 % – ekonomin i fritt fall

Den senaste höjningen av styrräntan i Ryssland, från 19 till 21 procent, avslöjar en inflation på runt 40 %.
Ryska räntan når 21 % – ekonomin i fritt fall

Ryska räntan når 21 %

Den senaste höjningen av styrräntan i Ryssland, från 19 till 21 procent, avslöjar en inflation på runt 40 %. Att centralbanken höjer räntan till denna nivå visar att de räknar med en ännu snabbare inflation än väntat och försöker bromsa utvecklingen drastiskt. En ränta på 21 % i en stabil västlig ekonomi hade varit som att slänga sig på bromsen med all kraft – här är det snarare som om man kliver upp på en stege och trycker ner bromsen med båda fötterna.

En ränta på 21 % i en stabil västlig ekonomi hade varit som att slänga sig på bromsen med all kraft – här är det snarare som om man kliver upp på en stege och trycker ner bromsen med båda fötterna

Ryska Centralbanken antyder att styrräntan kommer höjas ytterligare

Nabiullina antydde också att en ytterligare höjning av styrräntan med 2 procentenheter kan ske redan i december, vilket skulle innebära en nivå på 23%. Centralbanken planerar att sänka räntan först när inflationen börjar visa en stadig nedgång.

Styrräntan höjdes senast den 13 september, då från 18% till 19%.

Rubeln klarar inte detta

För att sätta detta i perspektiv: i mars 2022 beskrev Ryssland själv denna nivå som en ”akutränta” för att stabilisera den kollapsande rubeln. Men idag har även den ryska obligationsmarknaden fallit, och även om räntorna är höga vill varken utländska eller inhemska investerare köpa ryska statsobligationer. Inhemska investerare fruktar att inflationen kommer att urholka vinsterna så mycket att det helt enkelt inte är värt risken. Lägg till höga skatter på kapitalvinster, och det finns ingen anledning att investera.

Ryssland accelererar sin ekonomi rakt in i en bergvägg – som om de har kikaren åt fel håll och tror att de har gott om tid kvar. Det finns ett gammalt uttryck: ”Krigsekonomier kollapsar aldrig – förrän de gör det.”

Krigsekonomier kollapsar aldrig – förrän de gör det.

Nazistiska Tyskland lyckades hålla igång sin krigsekonomi långt in i andra världskriget, men efter augusti 1944 blev kollapsen oundviklig när de förlorade oljefälten i Ploesti och blev avskurna från avgörande resurser. På liknande sätt kan Ryssland stå inför en punkt där oljeindustrin sviktar, och inkomsterna inte räcker till för att hantera de ständigt ökande förlusterna, inflationen och räntorna.

Sammanfattning av rysk ekonomi

Kortfristigt kan Ryssland trycka mer pengar för att förbättra likviditeten, men det skulle bara accelerera inflationen ytterligare. Utöver det saknar Ryssland de utländska tillgångar som tidigare kunnat fungera som säkerhet. Dess dollar- och eurotillgångar omvandlas nu istället till lån till Ukraina – betalda med räntorna på ryska tillgångar som är frysta i väst. Ukraina kommer inte att betala tillbaka, och för Ryssland är dessa pengar i praktiken förlorade.

Den ryska nationella reserven, som startade på runt 179 miljarder dollar i början av kriget, har sjunkit till 42 miljarder dollar. När reserven tar slut blir Ryssland illikvidt och kan inte betala sina utgifter utan att trycka nya pengar, vilket leder till finansiell kollaps och risk för civil oro.

Related news