Ukraina inleder samtal med Trumps team
Ukrainska tjänstemän har inlett högnivådiskussioner med den kommande Trump-administrationen för att försöka minska skillnaderna i hur ett slut på kriget med Ryssland ska uppnås, redan innan Donald Trump tillträder som president den 20 januari. Samtalen markerar en ny fas i Ukrainas försök att säkerställa långsiktig fred.
En av president Volodymyr Zelenskyjs närmaste rådgivare, Andrij Jermak, har rest till Washington för möten med Trumps blivande nationella säkerhetsrådgivare Mike Waltz och specialsändebudet för Ryssland och Ukraina, Keith Kellogg. Vicepresident JD Vance deltog också i diskussionerna.
Kellogg har uttryckt stöd för Bidens strategi att skicka vapen till Ukraina, men har betonat att detta främst ska användas som förhandlingsstyrka gentemot Moskva. Däremot har Trumps team hittills visat lite intresse för att erbjuda Ukraina medlemskap i NATO, vilket Zelenskyj ser som en avgörande säkerhetsgaranti mot framtida rysk aggression.
Ukrainas position i förhandlingarna
Under besöket har Ukraina signalerat sin vilja att uppnå fred, men under förutsättningen att det blir en hållbar lösning.
”- Ett instabilt, tillfälligt fredsavtal tjänar varken amerikanska eller ukrainska intressen,”
säger en källa nära Kyiv.
Zelenskyj har nyligen indikerat att Ukraina skulle kunna överväga en vapenvila om landet tillåts gå med i NATO. Han föreslår att territorium som för närvarande är ockuperat av Ryssland ska återvinnas genom diplomatiska medel snarare än militärt våld, vilket är en förändring från hans tidigare hårdare hållning.
”- Vi kommer inte att acceptera några alternativ till NATO-medlemskap,”
skrev Ukrainas utrikesminister Andrii Sybiha i ett brev till NATO:s 32 medlemsländer.
Trumps strategi och ryska förväntningar
Trumps rådgivare diskuterar fredsplaner som inkluderar erkännande av Rysslands annektering av cirka 20 % av Ukrainas territorium och att tillfälligt stänga dörren för Ukrainas NATO-anslutning. Detta har mött kritik från ukrainska experter som anser att Kyiv bör gå in i förhandlingarna med maximalistiska krav.
Kellogg själv har en nyanserad syn på samtalen. Han föreslog tidigare i år att USA tillfälligt skulle pausa vapensändningar till Ukraina för att tvinga Kyiv till förhandlingsbordet. Samtidigt anser han att Bidens påskyndade vapenleveranser nu ger Trump en starkare förhandlingsposition gentemot Moskva.
Rysslands militära framsteg och utmaningar
Under tiden har Ryssland ökat sina offensiver mot Ukrainas försvarslinjer, med stöd av cirka 10 000 nordkoreanska soldater. Trots vissa framgångar, inklusive att återta delar av Kursk-regionen, har Moskva ännu inte uppnått några större genombrott. Förlusterna för Ryssland är massiva, med över 1 000 dödade eller skadade soldater per dag.
Putin har tidigare avfärdat alla fredssamtal såvida Ukraina inte accepterar Rysslands krav, inklusive erkännande av de ockuperade områdena som en del av Ryssland.
En ny fas för Ukraina och Trump
Jermak försöker nu framställa Ukraina som en konstruktiv partner för fred, i kontrast till Biden-administrationens mer restriktiva inställning till militärt stöd. Förväntningarna på den kommande Trump-administrationen är höga i Kyiv.
”- Det finns en djup frustration i Kyiv över den avgående administrationen,”
säger Lucian Kim, analytiker vid International Crisis Group.
”- Trumps administration ger hopp om en lösning, men exakt hur det kommer att se ut är fortfarande oklart.”
Jag har kontinuerligt belyst att Trump kan vara bättre för Ukraina än Biden i flera analyser som jag har skrivit: Vad kan Trumps presidentskap innebära för konflikten i Ukraina?
Sammanfattning
Samtalen markerar ett kritiskt skede för Ukraina, där landet försöker balansera sina krav på säkerhet och territoriell integritet med trycket från internationella aktörer att nå en fredsuppgörelse. Framtiden är oviss, men en sak är säker: status quo kommer att förändras.