Rapport

Rapport om kriget i Ukraina

Trots alla försök med fredsavtal och vapenvila från Trump, så rasar kriget i Ukraina vidare. Har är den senaste rapporten om kriget i Ukraina.
Rapport om kriget i Ukraina

Rapport om kriget i Ukraina

Trots alla försök med fredsavtal och vapenvila från Trump, så rasar kriget i Ukraina vidare. Inga större förändringar har skett runt fronterna. Ryssland fortsätter att kasta in soldater och militärmaterial med stora förluster och med små territoriella framgångar.

Ryssland använder terror mot civila

Nästan varje natt drabbas landet av attacker från ryska Geran/Shaheed-drönare, ofta i kombination med ballistiska robotar från Nordkorea, som Ryssland förbättrat för ökad träffsäkerhet. Drönarna blir alltmer sofistikerade i takt med att Ryssland försöker göra dem mer förödande och få fler att nå sina mål. Målen är i allt högre grad civila: bostäder, skolor, kulturhus, butiker, allt som får vardagen att fungera.

Men trots förödelsen tycks Ryssland inte förstå att dessa attacker (hur brutala de än är i stunden) bara stärker ukrainarnas motståndsvilja. Det finns inget som tyder på att civilbefolkningar bryts ner av sådana angrepp på lång sikt. Inte ens i Syrien, där Ryssland jämnade hela städer med marken, så ledde det ändå inte till seger.

Det är också värt att notera att Rysslands resurskrävande fokus på att slå ut civilbefolkningen inte hjälper dem militärt och det försvagar inte Ukrainas försvarsförmåga. Ur ett strikt militärt perspektiv framstår hela drönar-offensiven som ett resursslöseri. Försvarskostnaderna är i sammanhanget låga, och återuppbyggnaden kan vänta tills kriget är över. Sett ur ett kostnad nyttigt perspektiv är Shaheed-kampanjen helt enkelt en dålig investering, men som Ryssland klamrar sig fast vid för att de inte har något bättre att komma med.

Ukraina kämpar mot den ryska terrorn

Att Ukraina gör sitt yttersta för att rädda civila liv handlar om mänsklighet (något Ryssland visar allt mindre av). Men detta är inte något som tär orimligt mycket på Ukrainas försvar. Nya vapensystem, som det brittiskt utvecklade Rapid Destroyer för att slå ut drönare, har visat sig extremt effektiva och kan förstöra upp till tio drönare samtidigt. Tillsammans med andra framtida teknologier som tex laservapnet Laserkanonen Dragonfire, där försvar är billigare än att producera drönare, kommer styrkeförhållandena förändras. Den gamla logiken att ”förstörelse är billigare än försvar” håller snart inte längre. När det omvända väl sker, så förändras hela den strategiska spelplanen och vi är på god väg dit.

Ukrainas militära industri ökar i takt

Även på den taktiska drönar-fronten har Ukraina tagit ett övertag. De har inte bara bättre teknik och fler drönare. 95 % av komponenterna tillverkas nu inom Ukraina. Det är en imponerande siffra. Industrin av drönar-kriget är avgörande. En ny dokumentär från United24 visar hur de tunga Baba-Yaga-drönarna tillverkas i upp till 4 000 exemplar per dag!

Det handlar inte bara om kvantitet, utan om kvalitet och tillgänglighet. Ryssland har tvingats anpassa sig kraftigt men Ukraina har bredare täckning, bättre spaning och tillräckligt med drönare för att jaga enskilda soldater. Kampanjen mot rysk artilleri och understödstrupper har varit avgörande.

Ukraina tillverkar nu omkring 40 % av sin utrustning, från pansarfordon till artilleri. Vårt svenska Archer-systemet, som tagit oss ca 20 år att utveckla och som har en oöverträffad räckvidd och förmåga att snabbt skjuta och förflytta sig. Många menar att det är världens bästa artillerisystem. Att kunna stoppa, ladda, skjuta och lämna positionen på under två minuter med sådan precision gör det till ett nyckelvapen.

Nu har Ukraina sitt egenproducerade Bohdana-system, som Ukraina har utvecklat utefter vårt Archer-system. Den är inte lika effektiv, den kräver ett eller två skott innan pipan värms upp och träffsäkerheten maximeras, men därefter är det både snabbt och exakt. Det är ett stabilt och pålitligt system, faktist bättre än det kortdistans artilleri som USA levererat, som M-109 och M-777.

Ukrainas luftsäkerhet förbättras

I luften har det ukrainska flygvapnet tagit emot två svenska radarövervakningsflygplan av typen ASC-890, baserade på Saab 340. De är utrustade med Erieye-radar som är en avancerad AESA-radar som kan upptäcka mål på upp till 400 km, både i luften och på marken. Detta inkluderar drönare och kryssningsrobotar, och dess förmåga att följa många mål samtidigt är avgörande. F-16-plan har modifierats för att fungera med systemet, och även Mig-29 fungerar till viss del.

Det finns bara två flygplan (för tillfället) men de förändrar helt Ukrainas överblick över sitt eget luftrum. Trots att de är teknik från 90-talet och känsliga för störning och inte i nivå med t.ex. E-7, är de ändå ett enormt tillskott. De måste dock operera i total sekretess eftersom Ryssland skulle se deras förstöring som en propagandatriumf.

På marken har det ukrainska försvaret tagit stora steg framåt med sin nya kårstruktur, vilket har förbättrat både försvar och offensiva operationer. Ukraina gör ett imponerande arbete på slagfältet. För tre år sedan hade ingen kunnat föreställa sig att Ukraina skulle vara så starka som det har blivit idag.

Freden & vapenvilan

Men den stora frågan är förstås: vad händer med freden? Zelenskyj har tydligt sagt att Ukraina är villigt att gå med på en 30-dagars vapenvila. Han har i princip gjort allt Trump begärt av honom.

Samtidigt driver Trump, tillsammans med Rubio, Whitkoff och Walz, en improviserad kampanj för att få slut på kriget. JD Vance fungerar som en sorts bromskloss som ska hålla Trump på linjen varje gång han börjar se saken ur Zelenskyjs perspektiv och ifrågasätter Putins intentioner. Vance, och hans sponsor miljardären Peter Thiel (som köpte honom en senatsplats och vice-presidentkandidatur), är oroliga för att Trump ska agera för självständigt och inse att han blivit manipulerad av Putin.

Trump agerande i utrikespolitiken kommer inte närmare ”Project 2025” eller ”Plan-47”, snarare tvärtom. Det som sakta sker, är att USA försvagar sin ledarskapsroll i den globala spelplanen. Trumps hantering av Ukraina, Israel och Iran baseras på magkänsla och inte strategi. Han vill bara bli av med Ukraina som ett ”störande problem” för att kunna normalisera relationerna med Ryssland. Syftet är att dra bort Ryssland från Kina vid en eventuell konflikt som är en naiv strategi, men det säger mer om Trump än om verkligheten.

Det är därför inte orimligt att tänka sig att han helt enkelt tröttnar och kliver av. Han ville ha fred inom 100 dagar, den deadlinen passerade 29 april. Det blev ingen fred. Och det kommer inte bli någon heller, inom snar framtid.

Putin vägrar ens diskutera en 30-dagars vapenvila, eftersom han vet att Ukraina skulle använda tiden till samma sak som han själv: att rotera trupper, stärka fronten och föra fram resurser. Om inte Ukraina kan förbjudas från att göra samma sak, ser han ingen poäng. Putins paranoida tänkande (format av KGB) tillåter inte en ovillkorlig vapenvila.

Putins krav på vapenvila 8–10 maj handlar i själva verket om att kunna hålla en militärparad utan risk för att publiken flyr i panik från drönarattacker i direktsändning. Det är det han fruktar mest dvs att spektaklet kollapsar inför världens ögon.

Ukrainas strategi framåt

Mot allt detta måste Ukraina hålla fast vid sin strategi som att blidka Trump och få honom att inse att Ryssland är problemet. Det kommer sannolikt inte att lyckas.

Det bästa Ukraina kan göra nu är en fortsatt underrättelsesamarbete. Vapentillförseln har i princip upphört. Även försök att köpa in vapen är mycket svåra. Patriot-missiler finns knappt att få tag på, och produktionstakten kommer inte att nå två om dagen förrän i slutet av 2026.

Ukraina måste fortsätta framåt och fortsätta att närma sig EU. Det är den långsiktiga vägen framåt. Det kräver fortsatt kamp mot korruption och fortsatt fokus på reformer. Men i nuläget måste kriget fortsätta. Om fred inte är möjlig för att Putin vägrar kompromissa, då har Ukraina redan vunnit. Ryssland kommer inte att kunna hålla ut ekonomiskt till 2026–27. Detta vet Kreml. Allt Ukraina behöver göra är att stå ut, lida igenom detta, och vänta på att det ryska korthuset faller.

En sak har Trump lyckats med och det är oljepriset

Trumps ekonomiska kaos har pressat ner oljepriset. Urals-oljan ligger på 63,11 dollar, vilket innebär att den i realiteten säljs för så lite som 44,17 dollar, långt under Rysslands mål på 75 dollar för att gå runt.

Sammanfattning

Så länge Europa och dess allierade står bakom Ukraina, kommer Ukraina segra. Även om Trump vänder ryggen helt, kommer Ukraina att vinna. Jag har alltid varit övertygad om det.

Jag föreställer mig dagen då Ukraina har vunnit och Ukraina är en drivande ekonomisk kraft för Europa med uppbyggnad av samhället och nya investeringar inom landet.

Men tills dess fortsätter kampen.

Related news