Förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina
Trots samtal om fred är förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina fastlåsta i ett dödläge som blottlägger åratal av brutna löften, svek och maktspel. Putin söker vinna tid med nya samtal, men verkligheten på marken (och i Kreml) talar för en ny rysk offensiv snarare än en väg mot fred.
Ukrainas väg till självständighet och en chock för Moskva
Ukrainas självständighet efter Sovjetunionens fall var kaotisk och oväntad, inte minst för Ryssland, som inte alls var förberett. Konflikten om Svartahavsflottan var nära att leda till väpnad strid. Ändå lyckades Ukraina tillfälligt säkra världens tredje största kärnvapenarsenal, även om man inte hade kapacitet att använda den, och man kunde hindra Ryssland från att göra det också. Något som man ofta inte belyser i media.
Vid denna tidpunkt hade USA och Ryssland inlett omfattande nedrustningsavtal: nästan 70 000 kärnvapen monterades ned på tio år. Så mycket uran återvanns från ryska stridsspetsar att det 2012 utgjorde 11 % av USA:s elproduktion.
Budapestmemorandumet & vänskapsfördraget 1997
Budapestmemorandumet undertecknades den 5 december 1994 av Ukraina och Ryssland, med USA och Storbritannien som medsignatärer. Ukraina gick med på att överlämna sina kärnvapen till Ryssland. I gengäld lovade samtliga parter att:
”…respektera Ukrainas oberoende, suveränitet och existerande gränser”
samt att
”avstå från hot eller användning av våld mot Ukrainas territoriella integritet.”
År 1997 kompletterades detta med ett bilateralt vänskapsfördrag mellan Ukraina och Ryssland, där båda parter åtar sig ”ömsesidig respekt” och att ”respektera varandras territoriella integritet”.
Men dessa avtal var inte juridiskt bindande, saknade garantimekanismer, och togs av västvärlden mest som symboliska dokument. Så när Ryssland invaderade och annekterade Krim 2014 och inledde krig i Donbas, bröt de fullständigt mot båda överenskommelserna.
Minskavtalen är ett hopplöst försök till fred

Två större försök att förhandla fram fred följde:
- Minsk I: 5 september 2014
- Minsk II: 12 februari 2015
Minsk II var mer omfattande och inkluderade bland annat: omedelbar vapenvila, tillbakadragning av tunga vapen, OSSE-övervakning, särskild status för delar av Donetsk och Luhansk, fångutväxling, samt lokalval enligt ukrainsk lag.
Men Ryssland ignorerade snart dessa åtaganden och kriget återgick snabbt till ett ställningskrig med skyttegravar och artilleri.
Fred, men inte på Kremls villkor

När Volodymyr Zelenskyj valdes till president 2019 var hans mål att avsluta kriget i Donbas. Han var till och med öppen för att låta regionerna få autonomi eller självständighet efter internationella folkomröstningar. Men Ryssland hade aldrig för avsikt att släppa taget, Donetsk och Luhansk var centrala för Kremls plan att återintegrera Ukraina eller göra det till en rysk satellitstat.
2025: En ny verklighet, men gamla lögner
I dag, 2025, har kriget skapat en ukrainsk nationalism som ingen kunnat föreställa sig, inte ens bland rysktalande ukrainare finns längre någon längtan efter Moskva. Ukrainas ortodoxa kyrka har helt brutit sig loss från den ryska, som visat sig vara ett verktyg för FSB och propaganda.
Kompromissernas gräns
Det är möjligt att Ukraina tvingas acceptera att Donbas är förlorat. Men Rysslands stora misstag var att formellt annektera fem ukrainska regioner: Krim, Luhansk, Donetsk, Kherson och Zaporizjzja. Enligt rysk lag kan dessa inte avträdas, inte ens om de aldrig kontrollerats fullt ut. Det gör varje förhandling praktiskt omöjlig.
Enda tänkbara kompromissen från Moskvas sida vore ett ömsesidigt tillbakadragande från frontlinjen och en demilitariserad zon, men det finns ingen anledning att lita på att Ryssland följer det. Utan rigorös, oberoende övervakning är det meningslöst.
Förslaget: En DMZ som i Korea
Skribentens förslag är en 5 km bred demilitariserad zon längs hela kontaktlinjen, inga landbaserade handelsvägar, ingen gastransit, och enbart kontrollerat flyg.
Ryssland kommer aldrig gå med på det, om inte sanktioner lyfts och man får tillgång till sina frysta tillgångar. Europa kan komma att ge efter, men det tar tid. Trump skulle sannolikt ge bort allt på en gång, vilket är ytterligare en riskfaktor.
Putin spelar teater men tiden är inte på hans sida
Putin söker förhandlingar för att han börjar förlora kontrollen, över kriget, över ekonomin, och till och med över Trump. Han förstår att krisen förvärras. Men han kommer inte släppa makten frivilligt och absolut inte ändra konstitutionen för att möjliggöra kompromiss.
Putin ser kriget som sitt eget andra världskrig: en total seger eller döden. Inget däremellan. Varje förhandling är bara ett taktiskt spel för att vinna tid, främst mot Trump, men även gentemot det ryska folket.
Det verkliga hotet är en ny offensiv
På marken råder fortfarande hårda strider, men utan någon samlad rysk offensiv, ännu. Den kommer. Och enligt källan är Sumy det mest sannolika målet. Putin planerar en sista chans, sin egen ”Operation Michael” (Kejsartysklands sista offensiv 1918). Det är ett sista desperat försök att vända kriget. Och precis som då kan det sluta i totalt sammanbrott.
Ingen diplomatisk lösning i sikte
Gästskribenten är tydlig: kriget slutar inte vid förhandlingsbordet. Putin kommer aldrig kompromissa. Zelenskyj är redo att möta honom personligen, men Putin lär inte våga. Att stå ensam i Istanbul medan Zelenskyj håller en presskonferens om fred, det är ett symboliskt nederlag som Putin inte kommer riskera.
Om du vill stödja oss?
Svensk Krigare är en organisation dedikerad till att hjälpa och stödja svenska krigare, instruktörer och behövande i Ukraina. Genom att du blir en av oss och blir en Svensk Krigare kan vi förstärka vårt arbete och göra en verklig skillnad på plats.
Som Svensk Krigare har du två nivåer att välja på:
- Svensk Krigare – Stödmedlem: 48 kr/månad
- Genom att bli en Stödmedlem bidrar du med 48 kr varje månad.
- Svensk Krigare – Elitmedlem: 189 kr/månad
- Genom att stödja oss med 189 kr varje månad blir du en Svensk Krigare.
Att bli Svensk Krigare innebär inte bara att du ger ekonomiskt stöd, utan också att du visar ditt engagemang och stöd för vår sak. Tillsammans kan vi göra skillnad och bidra till en bättre framtid för de som kämpar och de som är i behov.
Klicka här för att bli Svensk Krigare – Medlem
Tack för ditt stöd och engagemang!