Analys

Uppdatering från Institute for the Study of War om Frontlinjen i Ukraina

Den senaste rapporten från Institute for the Study of War ger en omfattande uppdatering om frontlinjen i Ukraina den 2 maj 2024.
Uppdatering från Institute for the Study of War om Frontlinjen i Ukraina

Den senaste rapporten från Institute for the Study of War ger en omfattande uppdatering om frontlinjen i Ukraina den 2 maj 2024. Med fortsatta strider i Luhansk, Donetsk och Zaporizhia oblast samt Kherson-riktningen, visar det sig att ryska och ukrainska styrkor fortsätter att kämpa intensivt utan betydande förändringar på flera fronter. De taktiska framstegen är små, men varje rörelse påverkar den övergripande strategiska situationen i regionen.

Luhansk Oblast

Ryska styrkor fortsatte sina anfall längs Kupyansk-Svatove-Kreminna-linjen den 2 maj, och ukrainska styrkor rapporteras ha gjort framsteg söder om Kreminna.

Ukrainas Khortytsia-gruppens talesperson, överstelöjtnant Nazar Voloshyn, uppgav att ukrainska styrkor nyligen förbättrade sina taktiska positioner i Serebryanske-skogsområdet (söder om Kreminna).

En rysk militärbloggare påstod att ukrainska styrkor aktivt genomför motattacker med omfattande stöd av drönare med förstapersonsvy (FPV) väster om Kreminna nära Yampolivka och Terny.

Donetsk Oblast

Norra Bakhmut-området

Positionsstrider fortsatte i Siversk-riktningen (nordost om Bakhmut) den 2 maj, men det fanns inga bekräftade förändringar på frontlinjen.

Chasiv Yar

Ryska styrkor fortsatte offensiva operationer öster om Chasiv Yar den 2 maj, men det fanns inga bekräftade förändringar på frontlinjen.

Den Ukraina-baserade open-source-organisationen Frontelligence Insight rapporterade den 2 maj att ryska styrkor tillfälligt har korsat Siverskyi-Donets Donbas-kanalen söder om Chasiv Yar där kanalen går under jord, men de har inte etablerat varaktiga positioner på den västra sidan av kanalen, vilket är i linje med ISW:s nuvarande bedömning av de ryska framstegen i området.

Avdiivka-riktningen

Ryska styrkor gjorde nyligen bekräftade framsteg väster om Avdiivka mitt under fortsatta ryska offensiva operationer i området den 2 maj.

Geolokaliserade bilder publicerade den 2 maj indikerar att ryska styrkor nyligen avancerade norr om Ocheretyne (nordväst om Avdiivka) och söder om Pervomaiske (sydväst om Avdiivka).

Donetsk Stadsriktning

Ryska styrkor fortsatte offensiva operationer väster och sydväst om Donetsk stad den 2 maj, men det fanns inga bekräftade förändringar på frontlinjen.

Södra Axel

Västra Zaporizhia-riktningen

Positionsstrider fortsatte i västra Zaporizhia oblast nära Robotyne och Verbove (öster om Robotyne) den 2 maj, men det fanns inga bekräftade förändringar på frontlinjen.

En militärbloggare påstod att ryska styrkor har svårt att förse frontstyrkorna i västra Zaporizhia oblast med kritisk utrustning som radioapparater.

Kherson/Krynky-riktningen

Positionsstrider fortsatte på östra (vänstra) stranden av Kherson oblast nära Krynky den 2 maj, men det fanns inga bekräftade förändringar på frontlinjen.

Related news