Analys

ISW Daglig Frontlinjeuppdatering (4 maj 2024)

Den senaste dagliga uppdateringen från Institute for the Study of War (ISW) den 4 maj 2024
ISW Daglig Frontlinjeuppdatering (4 maj 2024)

Den senaste dagliga uppdateringen från Institute for the Study of War (ISW) den 4 maj 2024, belyser fortsatta intensiva strider längs flera frontlinjer i Luhansk och Donetsk oblast. Trots ryska framsteg på vissa platser, inklusive Avdiivka och Donetsk stad, står de ukrainska styrkorna emot och genomför taktiska reträtter för att säkra bättre försvarslinjer. Samtidigt fortsätter positionsstriderna i södra axeln, med särskilt fokus på Zaporizhia och Kherson-regionerna.

Luhansk Oblast

Ryska styrkor fortsatte att inleda markattacker längs Kupyansk-Svatove-Kreminna-linjen den 4 maj, men gjorde inga bekräftade framsteg.

Positionsstrider fortsatte öster om Kupyansk nära Petropavlivka; sydost om Kupyansk nära Pishchane, Kyslivka och Kotlyarivka; nordväst om Svatove nära Berestove och Stelmakhivka; och väster om Svatove nära Andriivka.

Positionsstrider fortsatte även sydväst om Svatove nära Novovodyane, Makiivka och Nevske; väster om Kreminna nära Terny och Torske; sydväst om Kreminna nära Dibrova; och söder om Kreminna nära Hryhorivka, Serebryanske-skogsområdet och Bilohorivka.

Donetsk Oblast

Norra Bakhmut-riktningen

Positionsstrider fortsatte i Siversk-riktningen (nordost om Bakhmut) den 4 maj, men det fanns inga bekräftade förändringar på denna frontlinje.

Den ukrainska generalstaben rapporterade att ryska styrkor utan framgång attackerade sydväst om Siversk nära Rozdolivka.

Chasiv Yar

Ukrainska och ryska styrkor fortsatte att strida nära Chasiv Yar den 4 maj, men det fanns inga bekräftade förändringar på denna frontlinje.

En rysk källa hävdade att ukrainsk kontroll över Hryhorivka och Kalynivka (båda norr om Chasiv Yar) och motattacker i deras närhet förhindrar ryska styrkor från att avancera norr om Chasiv Yar.

Ställföreträdande befälhavaren för en ukrainsk brigad som opererar nära Chasiv Yar uppgav att ryska styrkor försöker kringgå Chasiv Yar från Bohdanivka (nordost om Chasiv Yar) och Ivanivske samtidigt som de försöker anfalla bosättningen direkt.

Avdiivka-riktningen

Ryska styrkor fortsatte markattacker väster och sydväst om Avdiivka den 4 maj, men det fanns inga bekräftade förändringar på frontlinjen i detta område.

Ryska styrkor gjorde dock ett anmärkningsvärt taktiskt framsteg nordväst om Avdiivka nära Arkhanhelske natten mellan den 3 och 4 maj, troligen efter ett ukrainskt beslut att dra sig tillbaka från området den 3 maj.

Donetsk Stadsområde

Ryska styrkor gjorde nyligen bekräftade framsteg väster och sydväst om Donetsk stad mitt under fortsatta strider i området den 4 maj.

Geolokaliserade bilder publicerade den 4 maj indikerar att ryska styrkor avancerade i den norra delen av tegelbruket i centrala Krasnohorivka (väster om Donetsk stad), och ryska militärbloggare hävdade att element från den ryska 5:e motoriserade gevärsbrigaden (1:a DNR AC) intog fabriken.

Ryska styrkor avancerade väster och sydväst om Novomykhailivka (sydväst om Donetsk stad).

Vuhledar

Ryska styrkor rapporterades nyligen ha genomfört en serie misslyckade mekaniserade anfall nära Vuhledar, troligen under de senaste veckorna.

Södra Axel

Zaporizhia/Robotyne-riktningen

Ryska styrkor fortsatte att attackera ukrainska positioner i Robotyne och dess närhet den 4 maj, men frontlinjen förändrades inte.

Positionsstrider fortsatte i Robotyne-området och nordväst om Verbove (öster om Robotyne).

En militärbloggare noterade att ryska styrkor har svårigheter att säkra positioner norr om Robotyne och nordväst om Verbove på grund av förstörelsen av positioner och byggnader i området.

Militärbloggaren hävdade också att ryska styrkor som opererar på Robotyne-Verbove-linjen behöver ytterligare system för elektronisk krigföring (EW) för att avvärja ukrainska drönare.

Kherson/Krynky-riktningen

Positionsstrider fortsatte på östra (vänstra) stranden av Kherson oblast nära Krynky och på Nestryha-ön i Dniproflodens delta den 3 och 4 maj.

Talespersonen för ukrainska södra operativa kommandot, kapten tredje rangen Dmytro Pletenchuk, uppgav att ukrainska positioner på Nestryha-ön inte utgör ett brohuvud och noterade att ukrainsk kontroll över denna ö är viktig eftersom det är den sista ön nära stranden.

En rysk militärbloggare observerade att både ryska och ukrainska styrkor intensifierar operationer på öarna i Dniproflodens delta och noterade att ryska styrkor har en akut brist på mobila EW-system och upplever problem med evakuering av personal.

Redaktör/Administratörsnotering: Hela frontlinjen är utmanande för våra ukrainska försvarare, men ryssarna verkar ha haft mer framgång den 4 maj i Avdiivka- och Donetsk-stadsriktningarna än på andra delar av frontlinjerna.

Related news