Analys

Ukraina Genomför Reträtt

Efter den ryska offensiven som utnyttjade ett ukrainskt rotationsmisstag har den nya frontlinjen blivit fokus för oändliga ryska attacker
Ukraina Genomför Reträtt

Efter den ryska offensiven som utnyttjade ett ukrainskt rotationsmisstag har den nya frontlinjen blivit fokus för oändliga ryska attacker. Ryssarna har dock riktat sina anfall mot norr istället för väster. Detta lämnade en nyckelukrainsk bosättning i en ohållbar position, vilket ledde till att ukrainarna genomförde en offensiv för att täcka sin taktiska reträtt till bättre linjer och förhindra att de blev tillfångatagna.

Genom att använda en mix av pansarfordon och drönare med understöd av artillerield – vilket antyder att den första hjälpen är på väg fram – lyckades ukrainarna dra sig tillbaka på ett ordnat sätt med minimala förluster. Samma sak kan inte sägas om ryssarna som led stora förluster. Faktum är att de blev så frustrerade över den ukrainska framgången att de överbelastade området med artilleri och glidbomber, vilket i vissa fall träffade deras egna trupper där ukrainarna redan hade lämnat.

Som jag sa häromdagen, att veta när, hur och var man ska retirera på ett planerat och ordnat sätt är lika viktigt som att veta hur man ska anfalla. Ukrainarna lyckades också hålla trycket uppe på ryska bakre områden och logistik, vilket gjorde det svårt för fienden.

I andra nyheter var användningen av fyra ATACMS-missiler på ett bakre område som användes för träning, vilket resulterade i att minst 100 soldater dödades, anmärkningsvärd. Video visar minst tre primära explosioner och därefter multipla detonationer av klusterammunition. Om Ukraina var villigt att använda så många som fyra missiler för det ändamålet antyder det att de har fått en ganska betydande tillförsel av dem. Om man bara hade ett fåtal skulle man inte slösa dem på något sådant. ATACMS verkar också användas på Krim, men de ryska myndigheterna har slagit ner på alla som postar videor av något slag. Varningen är tydlig: om du postar något kommer vi att hitta dig och straffa dig.

Slava Ukraina! 🇺🇦

Related news